Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Μόνιμη» η αποχώρηση στρατιωτικού που συμμετέχει σε εκλογές

Δεν μπορεί να επιστρέψει στο στράτευμα στρατιωτικός που έχει παραιτηθεί για να συμμετάσχει στις εκλογές.

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε τη σχετική προσφυγή αντισμήναρχου της Πολεμικής Αεροπορίας που παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996.
Μετά τις εκλογές ζήτησε από το ΓΕΑ να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ή τουλάχιστον να υπάρξει βαθμολογική αποκατάσταση του με το ΓΕΑ να του απαντά αρνητικά.
Ο απόστρατος προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΓΕΑ, με το διοικητικό Εφετείο να μην τον δικαιώνει.
Ετσι, προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μη επάνοδος του στην Π.Α. παραβιάζει σειρά συνταγματικών αρχών όπως της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, το δικαίωμα στην εργασία κλπ.
Οι σύμβουλοι της Επικράτειας απέρριψαν την προσφυγή του για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού,  παραιτηθέντος για  να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του». Όμως, είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη ανάκληση ως εφέδρου μονίμου στρατιωτικού, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε εκλογές και δεν εξελέγη, μόνο σε «περιπτώσεις εξαιρετικές, όπως πολέμου, επιστράτευσης ή εν καιρώ ειρήνης προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών».
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια