Εισαγγελική πρόταση για πλήρη απαλλαγή του Διώτη

Την πλήρη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, για το αδίκημα της 


κακουργηματικής απιστίας εξαιτίας των χειρισμών του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, πρότεινε σήμερα (Παρασκευή) η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός.
Σύμφωνα με την εισαγγελική απαλλακτική πρόταση από τις ενέργειες ή παραλείψεις του Ιωάννη Διώτη δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας», επειδή, «παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία» που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ. 
Κατά την εισαγγελέα «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».
Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του.  
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Οκτώβρη, ημέρα κατά την οποία πιθανότατα να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
efsyn.gr
_