Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στον Αρειο Πάγο η υπόθεση της επίθεσης εναντίον της Κων. Κούνεβα

Στον Αρειο Πάγο θα βρίσκεται στις 10 Οκτωβρίου η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα για την εκδίκαση

 της αίτησης αναίρεσης που άσκησε, κατά της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ και κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά (9/2016), την οποία έχει συντάξει η ομάδα δικηγόρων της (Α. ΡουπακιώτηςΑ. Καζάκος, Μ. Στεφανάτου) και θα υποστηρίξουν με τις αγορεύσεις τους οι Άρις Καζάκος και Αντώνης Ρουπακιώτης.

Στην πολυσέλιδη αίτηση αναίρεση οι νομικοί παραστάτες της κυρίας Κούνεβα εκθέτουν τους λόγους που έσφαλλε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η οποία ακύρωσε και εξαφάνισε - κυριολεκτικά - την πρωτόδικη απόφαση που την δικαίωνε.

Υπενθυμίζεται ότι στον α΄ βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με την αριθμ. 3429/2013 απόφασή του, χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της - εξαιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη - αποκάλυψε τον αιτιώδη σύνδεσμο (αιτιώδη συνάφεια) της βίαιης επίθεσης με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση και  καταλόγισε ευθύνη (αμέλεια) στην εργοδότρια εταιρεία, καταδικάζοντάς την σε αποζημίωση για την ηθική της βλάβη.

Στη συνέχεια με την απόφαση του Εφετείου ανατράπηκε στο σύνολό της η πρωτόδικη  απόφαση και απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 χρόνια μετά την επίθεση καμιά αστυνομική-ανακριτική έρευνα και κανένα δικαστήριο, ποινικό ή αστικό, δεν εξιχνίασε την υπόθεση, δεν βρέθηκαν οι υπαίτιοι, οι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί, που ενήργησαν με δόλο ή έστω από αμέλεια… Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο!

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα βασικός συντελεστής μελετών και εκθέσεων για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο της καθαριότητας (μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, έκθεση ΕΕΔΑ), επειδή αποκάλυψε  την άγρια εκμετάλλευση, την απλήρωτη εργασία, τα κλεμμένα δώρα, ένσημα, επιδόματα, την «κλωνοποίηση», τις απολύσεις, όπως αναφέρουν οι συνήγοροί της, βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ανοίκειου πολέμου και εκδικητικών διώξεων από την εργοδότρια εργολαβική εταιρεία. Αλλεπάλληλες δυσμενείς μετακινήσεις τόπου εργασίας, «γερμανικές» βάρδιες (μόνο νύχτα και μακριά απ' το σπίτι της, παρά τις επίμονες αιτήσεις της για αλλαγή τόπου και ωραρίου), σωρεία αναφορών και παρατηρήσεων των εποπτών, εξώδικα, καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, μέχρι και δημιουργία επιχειρησιακού-εργοδοτικού σωματείου, ως εκτελεστικού βραχίονα οργάνωσης επιθέσεων «αγανακτισμένων» συναδέλφων σε βάρος της, ακόμα και λίγες μόνο μέρες πριν τη δολοφονική απόπειρα.

Η υπόθεση έχει εμβληματικό χαρακτήρα και, όπως παρατηρούν οι συνήγοροι της κυρίας Κούνεβα, η παρακολούθηση της συζήτησης της αναίρεσης στο ακροατήριο και της απόφασης του  Α.Π. που θα ακολουθήσει, είναι χρήσιμη  και κρίσιμη κοινωνικά, πολιτικά και νομικά, σε μια  περίοδο που η αποκατάσταση του μνημονιακά  κατεδαφισμένου εργατικού δικαίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. «Η Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια όλων των βαθμών έχουν ύψιστη ευθύνη ν' ανοίξουν  δρόμο σ' αυτή  την αποκατάσταση, να προσφέρουν ασφάλεια δικαίου στους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε ανεξάντλητες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σημειώνουν.

tovima.gr

_ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ -->


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια