Άρειος Πάγος: Αναιρεί απαλλακτικό βούλευμα για υπόθεση παιδεραστίας – Θα γίνει επανεξέταση

Παρά το γεγονός ότι σε ενήλικα, σε επαρχιακή πόλη, αποδιδόταν οι κατηγορίες του βιασμού και της αποπλάνησης 12χρόνου ανηλίκου, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπεμφθεί σε δίκη!


Αναιρεί το απαλλακτικό βούλευμα

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το επίμαχο βούλευμα δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επισημαίνει ότι το βούλευμα έχει πλημμέλειες, ασάφειες και αντιφάσεις, καθώς δεν έλαβε υπόψη του ουσιαστικές καταθέσεις και ειδικά του ανήλικου.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη η υπόθεση θα κριθεί ξανά από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με άλλη σύνθεση.

Το χρονικό της υπόθεσης και οι βιασμοί

Στην αρεοπαγίτικη απόφαση αναφέρεται το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο έφηβος στην ηλικία των 12 ετών σύχναζε σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ είχε καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα με κλίση στην μουσική. Για το λόγο αυτό είχε έρθει σε σύγκρουση με τους γονείς του, καθώς αδιαφορούσε για το σχολείο του.
Στις καφετέριες ο ανήλικος γνώρισε τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό του κατηγορούμενο, ο οποίος είχε δύο ανάλογα καταστήματα στην πόλη που διέμενε. Ο 12χρονος για κάποιο διάστημα εργάστηκε σε αυτά. Ο επίμαχος ενήλικας προσέγγισε τον 12χρονο με το πρόσχημα της μουσικής και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον ανήλικο, για πρώτη φορά το 2001 απέκρουσε πρόταση του 32χρονου να προβούν σε ερωτικές περιπτύξεις. Παρ’ όλα αυτά από τότε συνέχισε φορτικά να εκδηλώνει έντονο ερωτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συνέχιζαν να κάνουν παρέα.
Το καλοκαίρι του 2003, ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα της εγγραφής CD μουσικής τον παρέσυρε στο σπίτι της αδελφής του και αφού ο ανήλικος ήπιε μπύρες, ο ενήλικας του ζήτησε να γδυθεί και απειλώντας ότι θα κάνει κακό στη μητέρα μου και την αδελφή μου αν δεν τον υπακούσει. Η συμπεριφορά σε βάρος του ανήλικου διήρκεσε ανελλιπώς από τα 12 έως τα 18 χρόνια του.

«Φοβόμουν…»

Στην καταγγελία του στην Δικαιοσύνη, το θύμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ φοβούμενος και μη μπορώντας να ζητήσω βοήθεια από κανένα, καθώς δεν υπήρχε κανείς σπίτι, τον υπάκουσα και στη συνέχεια με βίασε».
Στην ίδια κατάθεσή του ο 12χρόνος  αναφέρει ότι μέσα στο κατάστημα του κατηγορουμένου, που εργαζόταν για κάποιο διάστημα, τον βίαζε με την άσκηση ψυχολογικής βίας («θα κάνει κακό στον ίδιο και την οικογένεια του»),
Συμμαθητής του σε κατάθεση το περασμένο έτος αναφέρει ότι όταν ήταν στην Γ΄ Γυμνασίου κάποια στιγμή τον είδε στενοχωρημένο και μετά από πιέσεις  του εκμυστηρεύθηκε ότι τον είχε βιάσει ο κατηγορούμενος ενώ μετά από μεγάλη επιμονή της μητέρας του, της  εκμυστηρεύτηκε τι του είχε συμβεί.

«Οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο»

Μετά την ενηλικίωσή του άρχισε να εμφανίζονται τα αποτελέσματα των όσων υπέστη στην εφηβεία του. Εμφάνισε  ανυπέρβλητες δυσκολίες προσαρμογής κατά την στρατιωτική του θητεία, όπου τελικά εξέτισε θητεία αόπλου, ενώ κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού για απόπειρα βιασμού και ληστεία σε βάρος γυναίκας.
Τότε από το ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών, διαγνώστηκε διπολική διαταραχή προσωπικότητας και ξεκίνησε φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δια απαγχονισμού. Μετά από όλα αυτά  νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική.
_