Πόσο χρόνο ζωής χάνετε λόγω του καπνίσματος και των παραπανίσιων κιλών; Όλη η αλήθεια σε πραγματικούς αριθμούς!


Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία μας αφαιρούν χρόνια από τη ζωή μας.

Ωστόσο, ελάχιστες φορές δίνουμε σημασία στις συστάσεις των ειδικών, καθώς είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία, έρχεται για να μας υπενθυμίσει το πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα αλλά και το υπερβολικό σωματικό βάρος για την ίδια μας τη ζωή, σε «πραγματικούς» αριθμούς.

Συνεπώς και σύμφωνα μ’ αυτήν, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά δύο μήνες κατά μέσο όρο για κάθε παραπανίσιο κιλό βάρους τους, ενώ με τη βοήθεια των γονιδίων που ευνοούν τη μακροζωία, διαπίστωσε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα δια βίου αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής.

Αλλά, αν κανείς κόψει έγκαιρα το τσιγάρο, τελικά μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει όσο αν δεν είχε ποτέ καπνίσει, δεδομένο που μπορεί να δώσει το απαραίτητο ερέθισμα σε ορισμένα άτομα για να πάρουν τη «μεγάλη» απόφαση.

Στην αντίπερα όχθη, η μεγαλύτερη μόρφωση «χαρίζει» περισσότερα χρόνια ζωής. Σχεδόν ένα έτος προστίθεται στο προσδόκιμο ζωής για κάθε πρόσθετο χρόνο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μορφώνονται περισσότερο και ταυτόχρονα είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, αναμένεται να ζήσουν περισσότερο.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για τη διάρκεια της ζωής καθενός ανθρώπου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες -με τη βοήθεια των υπολογιστών- κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μακροζωία. Επειδή οι επιλογές στη ζωή και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου (μόρφωση, τάση για αλκοολισμό κ.α.) επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, πέρα ασφαλώς από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν έμμεσα να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους στον τρόπο ζωής που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο.

Βρήκαν έτσι ότι το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση και είναι αυτά που κόβουν τα περισσότερα χρόνια ζωής. Επίσης, η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στη μακροζωία. Επιπλέον, εντοπίσθηκε ένα «κακό» γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα «καλό» γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.

«Ο συνδυασμός της δύναμης των «μεγάλων δεδομένων» και της γενετικής μάς επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», δήλωσε ο Ουίλσον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_