Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το αίμα είναι κόκκινο;Το αίμα, ως γνωστόν, έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Το αίμα δεν είναι ένα απλό υγρό. Περιέχει ποικίλα συστατικά που χρειάζονται τα όργανα για να λειτουργήσουν σωστά. Το κύριο συστατικό του αίματος είναι το πλάσμα, το οποίο είναι σχεδόν άχρωμο.

Το χρώμα του πλάσματος επηρεάζεται από τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό, όπως τα αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια συγκεκριμένα είναι αυτά που προσδίδουν στο πλάσμα και στο αίμα γενικότερα το χαρακτηριστικό του χρώμα, λόγω της πρωτεΐνης αιμοσφαιρίνης που υπάρχει σε αυτά.

Το κόκκινο χρώμα προκύπτει από μια υπο-μονάδα της αιμοσφαιρίνης που ονομάζεται αίμη (ή αιμο-ομάδα) και η οποία δεσμεύεται με το σίδηρο. Το οξυγόνο που υπάρχει στον οργανισμό στη συνέχεια ενώνεται με το σίδηρο και η αλληλεπίδραση μεταξύ αίμης και οξυγόνου προσδίδει τελικά στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.

Να σημειωθεί ότι αν η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, τότε το αίμα έχει πιο έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ αν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά το αίμα έχει βαθύ κόκκινο (μπορντώ) χρώμα. Όταν δηλαδή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι επικίνδυνα χαμηλά, το αίμα παίρνει σχεδόν μωβ χρώμα.

Άλλα συστατικά του αίματος -όπως τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια- δεν επηρεάζουν το χρώμα του αίματος.


Πηγή: onmed.gr
_ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ -->