Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κλέφτες που επέλεγαν τα θύματά τους από τα... ψυγεία και οι "ηλικιωμένες τσιλιαδόροι"

Μία από τις πιο καλά οργανωμένες συμμορίες κλεφτών κατάφεραν να εξαρθρώσουν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, που προχώρησαν στην
εξιχνίαση 35 περιπτώσεων.

Τα μέλη της οργάνωσης, όταν έμπαιναν στα σπίτια και τα διαμερίσματα, που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους, ερευνούσαν κάθε πιθανό σημείο, όπου θα μπορούσαν οι ένοικοι να έχουν κρυμμένα αντικείμενα αξίας. Ιδιαίτερη... προτίμηση έδειχναν στο ηλεκτρικό ψυγείο από τη μία γιατί αυτό αποτελεί μία συνήθη κρυψώνα, ενώ από την άλλη βλέποντας το περιεχόμενο του ψυγείου  έβγαζαν συμπέρασμα για την οικονομική επιφάνεια των ενοίκων. Όσο πιο γεμάτο ήταν το ψυγείο τόσο περισσότερο έψαχναν μέσα στο σπίτι, ενώ εάν το έβλεπαν άδειο και... φτωχικό θεωρούσαν ότι ο "στόχος" δεν είχε να τους δώσει πολλά πράγματα.

Ακόμα ένα ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης συμμορίας είναι ότι χρησιμοποιούσαν ηλικιωμένες γυναίκες ως τσιλιαδόρους, εν αγνοία τους. Μέλος της οργάνωσης και μία 40χρονη που δούλευε ως αποκλειστική νοσοκόμα και φρόντιζε ηλικιωμένους. Εκείνη, λοιπόν, έπαιρνε με αυτοκίνητο της συμμορίας τους εργοδότες της για βόλτα, συνήθως γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Αντί να της πάει βόλτα, όμως, πήγαινε έξω από τα σπίτια που "χτυπούσαν" οι συνεργοί της και με την κάλυψη αυτή λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος.

στο ανώτερο επίπεδο της οργάνωσης βρισκόταν ο 37χρονος, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του «VOR» και από τον οποίο εξαρτιόταν  η δραστηριότητα της οργάνωσης.  Είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης και από αυτόν περνούσαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την δράση της ομάδας, τους στόχους, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και την περαιτέρω διάθεση αυτών. Μετά την διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης,  έκρινε τα μέλη ανάλογα με τα αποτελέσματα, τις ενέργειες τους και τις επιδόσεις τους. Είχε τον πλήρη έλεγχο και τον συντονισμό, ακόμα και σε περίπτωση που βρισκόταν έγκλειστος κέντρων κράτησης.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον «VOR» ακολουθούσε ο 40χρονος, ο οποίος ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης. Είχε πλούσιο εγκληματικό παρελθόν και  εμπειρία ώστε να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα υπόλοιπα μέλη.

Η οργάνωση κατείχε και «ταμείο» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με οικονομικό διαχειριστή τον 40χρονο.  Στο ταμείο συνεισέφεραν όλα τα μέλη ενώ σε περίπτωση σύλληψης των μελών τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για κάλυψη εξόδων για δικηγόρους, μεταφραστές κλπ.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν επιπέδου δρόμου και ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες), τηρώντας μεταξύ τους κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Η ομάδα διέθετε και υποστηρικτικά μέλη που παρείχαν με κάθε μέσο διευκόλυνση (φερόμενοι ως ιδιόκτητες αυτοκινήτων, ενοικιαστές διαμερισμάτων, άτομα που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν και να διαθέσουν τα κλεμμένα στα ενεχυροδανειστήρια κλπ).

Σχετικά με τη διαμονή τους, η οργάνωση ακολουθούσε επίσης την πρακτική που ακολουθούν όλες οι αντίστοιχες οργανώσεις του Γεωργιανού Οργανωμένου Εγκλήματος, ήτοι ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών υπηκόων Γεωργίας ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ τα ενοίκια πληρώνονταν από τα έσοδα της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και με τα  αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την εγκληματική τους δραστηριότητα και τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία έτερων αλλοδαπών προσώπων προκειμένου με αυτό τον τρόπο να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους, σε περίπτωση που το επιχειρησιακό όχημα γίνει αντιληπτό από μάρτυρες, την στιγμή που εκτελούσαν την κλοπή.

Μανώλης Ασαριώτης 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια