Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πίνετε καφέ στη δουλειά; Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε;


Στη δουλειά σας υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα την οποία επισκέπτεστε συχνά για να κάνετε τον καφέ σας;

Μάλλον θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς έρευνα έδειξε ότι έως και το 90% από τα φλιτζάνια και τις κούπες του καφέ στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων είναι επικαλυμμένα με μικρόβια, ενώ το 20% αυτών των ποτηριών έχει μέχρι και υπολείμματα από… περιττώματα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, δρ. Charles Gerba, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη το 1997, στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων σπάνια αλλάζουν τα επίσης κοινόχρηστα σφουγγάρια και πετσέτες, που είναι και η βασική αιτία στην εξάπλωση βακτηρίων στα ποτήρια του καφέ.

«Βρήκαμε κολοβακτηρίδια στο 20% των φλιτζανιών καφέ πριν και στο 100% των φλιτζανιών καφέ μετά το σκούπισμα με ένα πανί ή με το σφουγγάρι πιάτων», γράφει ο δρ. Gerba, και συνεχίζει:

«Δεν βρέθηκε E. coli στις κούπες του καφέ πριν από το σκούπισμα. Ωστόσο, το 20% των ίδιων ποτηριών ήταν θετικό για το Ε. Coli μετά το σκούπισμα (…). Το προβληματικό επίπεδο συνθηκών υγιεινής σε χώρους κουζίνας ή/και χώρους προετοιμασίας καφέ είναι ανησυχητικό. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί τη θέσπιση κατάλληλων υγειονομικών προδιαγραφών».

Εάν θέλετε να αποφύγετε να πίνετε τα βακτήρια των… κοπράνων των συναδέλφων σας (!) ο δρ. Gerba συμβουλεύει είτε να παίρνετε τη δική σας κούπα κάθε μέρα που επιστρέφετε στο σπίτι σας, είτε να προμηθευτείτε όλοι οι συνάδελφοι μαζί ένα κοινόχρηστο πλυντήριο πιάτων ή τουλάχιστον ένα μικρό πλυντήριο ποτηριών.

Η μελέτη, με τίτλο «Μικροβιακή έρευνα στις κούπες του καφέ στο γραφείο και η αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου ποτηριών για την μείωση των βακτηρίων», δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό Dairy, Food and Environmental Sanitation.

Το 2012, μια μετέπειτα μελέτη με επικεφαλής το δρ. Scott Kelley από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι τα γραφεία των ανδρών είχαν «σημαντικά» περισσότερα βακτήρια από τα γυναικεία. Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο δρ. Gerba, προσδιόρισε περισσότερα από 500 βακτηριακά στελέχη, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από ανθρώπινες επιδερμίδες, ρινικές, στοματικές και… εντερικές κοιλότητες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καρέκλες και τα τηλέφωνα είχαν μεγάλη αφθονία βακτηρίων, ενώ η επιφάνεια εργασίας, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή ήταν κάπως καθαρότερα. «Οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ποικιλία των βακτηρίων και των ιών όπου ζούμε και εργαζόμαστε», δήλωσε ο δρ. Kelley.


Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει πολύ υψηλά επίπεδα βακτηριδίων στα smartphones μας. Το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ένα στα έξι κινητά τηλέφωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολείμματα από… περιττώματα!

«Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην πλένουν τα χέρια τους σωστά, ειδικά αφότου πάνε στην τουαλέτα», δήλωσε ο δρ. Val Curtis.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η σκέψη του E. coli στα χέρια και τα τηλέφωνά τους να τους ενθαρρύνει να προσέχουν περισσότερο. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι είναι ένα τόσο απλό πράγμα που, χωρίς αμφιβολία, σώζει ζωές».


Και δεν είναι μόνο γραφεία. Από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τις δημόσιες πισίνες μέχρι τους αλτήρες (βαράκια) του γυμναστηρίου και τα χαρτονομίσματα, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

«Είμαστε περιτριγυρισμένοι, ως κοινωνία, από ανθρώπινα κόπρανα», δήλωσε στο Marketwatch ο καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης, Philip Tierno. «Οι άνθρωποι διαχέουν ό,τι έχουν στα χέρια τους, όπως και τα υπολείμματα από κόπρανα, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα».

Ο δρ. Tierno πρόσθεσε ότι η περιττωματική ύλη θα μπορούσε να επιβιώσει για μέρες ή και εβδομάδες στις επιφάνειες, «(…) έτσι το πλύσιμο των χεριών σας είναι επιτακτικό προτού φάτε ή πιείτε οτιδήποτε και πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας».


Πηγή: medicalland.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια