Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες σε βρέφη και μωρά



Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το κακό δεν αργεί να συμβεί και είναι απλά θέμα δευτερολέπτων.

Μπορεί να είμαστε αρκετά προστατευτικοί σαν γονείς. Κάποιες φορές το κακό μπορεί να γίνει αν το παιδί «ξεφύγει» για λίγα δευτερόλεπτα από την προσοχή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ενοχές, αλλά ότι πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να το προφυλάξουμε σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή τραυματισμού.

Για το λόγο αυτό, οι πρώτες βοήθειες κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες τόσο για την ίδια τους τη ζωή, όσο και για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται. Δείτε ποιες είναι οι βασικές πρώτες βοήθειες που πρέπει να μάθετε, αλλά να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία είναι το νούμερο ένα όπλο για να αντιμετωπίσετε σωστά ένα τέτοιο περιστατικό.

Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί από ένα έγκαυμα

Τα εγκαύματα εκδηλώνονται με κοκκινίλες, πρήξιμο και ενδεχομένως φουσκάλες. Για να ανακουφίσετε το παιδί από την αίσθηση του καψίματος, αρκεί να αφήσετε άφθονο δροσερό νερό να τρέχει στο σημείο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, η ιατρική βοήθεια από τον παιδίατρο ή το χειρουργό κρίνεται απαραίτητη.

Τι να κάνετε όταν το παιδί λιποθυμήσει

Σύμφωνα με το Γενικό Χειρουργό, κ. Δημήτρη Άλλιο, σε περίπτωση που το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, αν και είναι κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά, θα πρέπει να πάρουμε τα εξής μέτρα: αρχικά, ελέγχουμε αν το παιδί αναπνέει. Στην περίπτωση αυτή, το βάζουμε σε θέση ανάνηψης, δηλαδή το γυρνάμε στο πλάι με το κεφάλι πίσω προσπαθώντας να αφήσουμε ανοιχτό τον αεραγωγό σε περίπτωση που θέλει να κάνει εμετό.

Αν παρατηρήσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να πάρει ανάσα, τότε εφαρμόζουμε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, τη λεγόμενη ΚΑΡΠΑ.

Πώς θα την κάνετε:

Ανοίξτε το στόμα του, σηκώνοντας την κάτω γνάθο και στερεώνοντας το κεφάλι. Έπειτα, βεβαιωθείτε ότι ακόμα δεν αναπνέει και δώστε του 5 αναπνοές, ενώ το κρατάτε από το πάνω μέρος της μύτης, ελέγχοντας αν «ανοίγει» ο θώρακας. Έπειτα, ελέγχετε αν υπάρχει σφυγμός στην καρωτίδα. Σε περίπτωση που ακόμα και τότε το παιδί δεν αναπνέει, κάνετε 30 μαλάξεις στο θώρακα με την παλάμη σας και 2 αναπνοές εναλλάξ, με σταθερό ρυθμό και χωρίς να διακόπτετε.

Δείτε βήμα - βήμα τον τρόπο εδώ:


Για τα βρέφη ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι αντί για την παλάμη σας, κάνετε τις θωρακικές μαλάξεις με τα δύο δάχτυλά σας (το δείκτη και το μέσο).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γιατρός, επειδή όταν κάποιος έχει εκπαιδευτεί σ’ αυτά τα θέματα, είναι περισσότερο αποτελεσματικός και πιο σίγουρος για τον εαυτό του, υπάρχει πάντα η επιλογή παρακολούθησης σχετικών προγραμμάτων που διεξάγονται από διάφορους οργανισμούς, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Σαμαρειτών του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού. Και σ΄ αυτή την περίπτωση, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επανεκτελείτε τις δεξιότητες που θα μάθετε σε τακτά διαστήματα για να μην τις ξεχάσετε.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού

Σύμφωνα με το Γενικό Χειρουργό, αν καταλάβουμε ότι το παιδί πνίγεται θα πρέπει να εξετάσουμε δύο περιπτώσεις: αν το παιδί βήχει (οπότε μιλάμε για μερική απόφραξη), συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να βήχει μέχρι να ανακουφιστεί. Αν δεν μπορεί να βήξει, οπότε υπάρχει πλήρης απόφραξη της αναπνευστικής οδού, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα εξής:

Εφαρμόζουμε 5 διαδοχικά χτυπήματα στην πλάτη. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε την παλάμη μας ανάμεσα στις ωμοπλάτες του παιδιού και ελέγχουμε μετά από κάθε χτύπημα αν το πρόβλημα έχει λυθεί.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, προχωράμε στη μέθοδο των χειρισμών Χάιμλιχ. Στεκόμαστε πίσω από το παιδί και βάζουμε τα χέρια στο επιγάστριο, το σημείο ανάμεσα στο στέρνο και τον αφαλό, δηλαδή κάτω από το στήθος. Στη συνέχεια, κάνουμε 5 ωθήσεις προς τα μέσα και πίσω. Και πάλι, μετά από κάθε χειρισμό δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε αν το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.

Ακολουθούν βήμα - βήμα οι οδηγίες στο παρακάτω βίντεο:


Αν το παιδί λιποθυμήσει, θα πρέπει να ανοίξουμε τον αεραγωγό και να κάνουμε 5 εμφυσήσεις στόμα με στόμα. Έπειτα, καταλήγουμε στη μέθοδο ΚΑΡΠΑ, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Δείτε βήμα - βήμα την αντίστοιχη επίδειξη για μωρά από το Saint John’ s Ambulance:


Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία

Φροντίστε να πλύνετε καλά την περιοχή με άφθονο φυσιολογικό ορό, να τοποθετήσετε γάζες στο επίμαχο σημείο και να το πιέσετε για να διακοπεί η αιμορραγία. Επικουρικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επίδεσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Άλλιο, όμως, αν παρατηρήσετε ότι το αίμα πετάγεται σαν πίδακας, είναι πιθανή η κάκωση κάποιας αρτηρίας, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

«Το παιδί μου χτύπησε στο κεφάλι. Τι να κάνω;»

Τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να είναι αρκετά «ύπουλα» γιατί δεν είναι πάντα ορατά. Η κλασική μέθοδος του πάγου είναι μία πρόσκαιρη λύση, η οποία όμως καταφέρνει μόνο να περιορίσει το πρήξιμο και όχι να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό στη ρίζα του.

Γι’ αυτό, φροντίστε να παρατηρήσετε τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν κάτι πιο σοβαρό. Έτσι, αν το παιδί έχει υπνηλία, ζάλη, φωτοφοβία, απώλεια προσανατολισμού ή κάνει εμετό θα πρέπει κάτι να σας «υποψιάσει». Άλλα σημάδια μπορεί να είναι η απώλεια της όρεξης ή η έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι, ενώ στις ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις η περι-τραυματική αμνησία είναι ενδεικτική του προβλήματος. Έτσι, αν το παιδί δεν θυμάται το πώς χτύπησε, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχόμενη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Τι να κάνετε στην περίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης

Όπως επισημαίνει ο γιατρός, οι πιο συχνές δηλητηριάσεις στα παιδιά προκαλούνται από τα τσιγάρα που τα παιδιά παίρνουν από τα τασάκια και τα τρώνε, από φαρμακευτικά σκευάσματα ενηλίκων στα οποία έχουν πρόσβαση, αλλά και από τα «καθαριστικά» του σπιτιού.

Στην περίπτωση της δηλητηρίασης, δεν θα πρέπει να πάρουμε δική μας πρωτοβουλία μέχρι να μιλήσουμε με τον παιδίατρό μας και το Κέντρο Δηλητηριάσεων (τηλέφωνο 210 7793777), γιατί μπορεί να επιδεινώσουμε άθελά μας της κατάσταση. H γκάμα των προϊόντων και των συστατικών τους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να χορηγηθούν σαφείς οδηγίες στους γονείς. Η πρόκληση του εμετού είτε με το δάχτυλο είτε με κάποιο αντιεμετικό σιρόπι πρέπει να αποφεύγεται γιατί το καυστικό υγρό θα «περάσει» δύο φορές από τον οισοφάγο, κάτι που μόνο κακό μπορεί να κάνει στο παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κρατήσετε τη συσκευασία του φαγητού ή του προϊόντος που κατανάλωσε το παιδί και να ενημερώστε πλήρως τον ειδικό.

Πώς περιποιούμαστε ανοιχτές πληγές

Μια ανοιχτή πληγή πρέπει οπωσδήποτε να την απολυμάνουμε με Betadine τις πρώτες μέρες και μετά να την αφήσουμε να «κλείσει» από μόνη της. Το κλασικό ιώδιο που ενδεχομένως θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια έχει πλέον καταργηθεί.

Φυσικά, οι πρώτες βοήθειες που μπορείτε να εφαρμόσετε εσείς δεν αποκλείουν το γεγονός να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο γιατρό, ειδικά στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνετε. Σημασία έχει να προφυλάξουμε το παιδί αλλά και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκεται.

Πηγή: Μαρία Κωνσταντοπούλου - mama365.gr
_ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ -->


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια