Μήπως άθελά σου καταπιέζεις το ταίρι σου; Τι μπορείς να κάνεις;Σε μια εποχή που τα περισσότερα «σε θέλω» καταλήγουν σε «δε θέλω να σε ξαναδώ» και που ένα τεράστιο ποσοστό γάμων μετατρέπονται σε διαζύγια εν μια νυκτί, η φράση «οι σχέσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες» ακούγεται πιο συχνά και από σφύριγμα τροχονόμου όταν δεν δουλεύουν τα φανάρια.

Πώς φτάσαμε, όμως, να αντιμετωπίζουμε τον έρωτα ως πρόβλημα και όχι ως πηγή αισιοδοξίας, χαράς, ενστίκτων και ειλικρινών συναισθημάτων;

Η εξήγηση που δίνει ο Eli Finkel, ένας καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Northwestern στο Ιλινόις, είναι ότι οι άνθρωποι ίσως περιμένουμε πολλά περισσότερα από μια σχέση και ότι, μάλλον, θα έπρεπε να «ρίξουμε» τις προσδοκίες μας αν θέλουμε να καταφέρουμε να νιώσουμε πλήρεις.

Σας ακούγεται κάπως μίζερο; Κάπως περιοριστικό; Κάπως «και πώς θα ζήσω τον απόλυτο έρωτα αν είναι να κρατιέμαι;».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του για το νέο του βιβλίο The All-Of-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work, ο Finkel εξήγησε ότι η αντίληψή μας για το γάμο έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που μας έχει κάνει να απαιτούμε πολύ περισσότερα από τους συντρόφους μας σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες.

Πιστεύει μάλιστα ότι τη μεγαλύτερη αλλαγή στη συλλογική συνείδηση σχετικά με το γάμο την έχουν επιφέρει τα βάρη και πιέσεις που έχουν προστεθεί στην κοινωνική και προσωπική ζωή του καθενός τα τελευταία 100 χρόνια.

Tι είναι αυτό που καταπιέζει λοιπόν κάποιον μέσα σε μια σχέση;

Ενώνοντας τη ζωή μας με κάποιον, εκτός του ότι πιστεύουμε ότι θα τον αγαπάμε και λατρεύουμε άνευ όρων, μέσα μας κυκλοφορεί η ιδέα ότι χάρη σε εκείνον θα αναπτυχθούμε πνευματικά και ψυχολογικά και, επίσης, η ζωή μας θα γίνει πολύ καλύτερη. Αυτό, σύμφωνα με τον Finkel, κάνει τους ανθρώπους να στηρίζονται υπερβολικά πάνω στους συντρόφους τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, φιλόδοξοι και ελκυστικοί. Ε αυτό, όσο «δυνατός» και να είναι ένας σύντροφος (ψυχολογικά πάντα) θα τον πιέσει.

Τι προτείνει ο ειδικός σαν λύση που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση;

«Το ανελέητο κυνήγι της τέλειας σχέσης, τελικά, σαμποτάρει στη δυναμική της και τις δυνατότητές της να έχει διάρκεια στο χρόνο», αναφέρει ο καθηγητής ο οποίος στηρίζει την άποψη να μάθουμε να ζητάμε λιγότερα από τους συντρόφους μας.

Συμβουλεύει μάλιστα, να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό μας και να λέμε «ναι» μόνο σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν πραγματικά και τα δύο μέλη της σχέσης.


Πηγή: bovary.gr
_