Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η οικονομική αστυνομία στην έρευνα για το "βρόμικο" ναυάγιο - Τι θα εξεταστεί

Θέμα χρόνου θεωρείται η αν΄θεση από τους αρμόδιους εισαγγελείς της εντολής στην οικονομική αστυνομία για τη διερεύνηση των αιτιών- αιτιατών του βρόμικου ναυάγιου της
"Αγίας Ζώνης" στον Σαρωνικό, που μόλυνε ολόκληρη την ακτογραμμή από τη Σαλαμίνα και τον Πειραιά μέχρι και την Σαρωνίδα.


Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, θα εστιαστεί πάνω σε δύο παραμμέτρους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης αναφορικά με την εξάρθρωση κυκλώματος μαμούθ που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Από την πρώτη αυτή παράμμετρο, γίνεται φανερός ο ένας προσανατολισμός, δεδομένου ότι ο πλοίαρχος και ο μηχανικός του μικρού δεξαμενόπλοιου φέρονται πως υπήρξαν παρεμπίπτοντες σύνδεσμοι σε ένα από τα πολλά υπό εξέταση παρακλάδια, χωρίς αυτό να συνιστά βέβαια εκ προοιμίου εμπλοκή ή κάτι παραπάνω. Δεδομένης αυτής καθαυτής της ένδειξης, όσο ισχνή κι αν είναι, θεωρείται πιο ουσιαστικό και αυτή η υπόθεση να ανατεθεί στην οικονομική αστυνομία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πριν από το ναυάγιο υπήρξαν δύο φορτώσεις καυσιμων. Η μία με νόμιμα παραστατικά σε άλλο δεξαμενόπλοιο και η δεύτερη, στο "Αγία Ζώνη" για πράνομη μεταφορά, όμως εξαιτίας της υπερφόρτωσης το πλοίο δεν άντεξε, υποχώρησε κάποιο τμήμα των δεξαμενών και σημειώθηκε η διαρροή.

Η δεύτερη παράμμετρος σχετίζεται με την απληστία της κερδοσκοπίας, που ομως ως "σχέδιο" στήθηκε πρόχειρα και χωρίς καμία ... δομικού χαρακτήρα για την υπόθεση "προεργασία". Όπως παραθέτουν πηγές του bloko.gr,  δεν αποκλείεται, ή μάλλον είναι σφόδρα πιθανόν, η διαρροή να ήταν σκόπιμη και ν' απέβλεπε στα 17.000.000 ευρώ από την ενεργοποίηση αντιρρυπαντικού σκάφους του ευρωπαικού μηχανισμού ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (EMSA - European Maritime Safety Agency).


Οι εμπνευστές όμως του ναυαγίου, δεν φρόντισαν όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται να ενημερωθούν για την ατζέντα του υπουργού Ναυτιλίας ο οποίος απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό και η υπογραφή του θεωρείται απαραίτητη για την ανάθεση της εντολής καθαρισμού, ούτε και για την εξασφάλιση "υποστηριγμάτων" μέσα στο λιμενικό. Όταν αυτό έγινε ήταν πλέον αργά, με την πετρελαιοκηλίδα ν' αφήνει το ανεξίτηλο στίγμα της στο ανατολικό παράκτιο προφίλ της Αττικής καθώς όμως  και στην πολιτική σκηνή.

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια