Ο τουρισμός ένα από τα «θύματα» της κόντρας της Καταλονίας με τη Μαδρίτη!


Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ράμπλα ο τουρισμός στη Βαρκελώνη είχε αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει.

Η αισιοδοξία αυτή, όμως, τώρα αρχίζει να αμβλύνεται από τον τουριστικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής. Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ειδικοί στον τομέα σήμερα εκφράζουν την ανησυχία τους για τη θεσμική σύγκρουση που έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ επιβεβαιώνουν πως οι εικόνες της γενικής απεργίας την περασμένη Τρίτη και οι αστυνομικές επιθέσεις την Κυριακή, ήδη είχαν αρνητικές επιπτώσεις: ακυρώσεις κρατήσεων, μείωση της κατανάλωσης και επιδείνωση της θέσης της πόλης στο χάρτη των τουριστικών προτιμήσεων.

Η ανησυχία, όμως, δεν έχει σχέση με την προοπτική να συμβεί το χειρότερο για τον τουριστικό τομέα της πόλης. Γιατί ήδη υπάρχουν απτές ενδείξεις που προοικονομούν δυσοίωνες εξελίξεις: την περασμένη Κυριακή το κρουαζιερόπλοιο MeinSchiff3 του γερμανικού γραφείου Tui, που επρόκειτο να δέσει στη Βαρκελώνη, τελικά προτίμησε να την παρακάμψει και επισκέφθηκε απευθείας τη Βαλένθια. Την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας σε όλη την Καταλονία, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας προτίμησε να διανυκτερεύσει στη Βαλένθια και όχι στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπως προβλεπόταν. Το ίδιο πλοίο έχει προγραμματίσει νέα επίσκεψη στη Βαρκελώνη για τις 12 Οκτωβρίου και οι λιμενικές αρχές της πόλεις διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ακυρώσεις.

Αυτό βέβαια, εάν δεν προκηρυχθούν νέες γενικές απεργίες, όπως είναι η παρούσα τάση, καθώς η 3η Νοεμβρίου μπορεί να επαναληφθεί εκ νέου. Το συνδικάτο Intersindical-CSC έχει προτείνει νέα γενική απεργία στην Καταλονία σε μία ημερομηνία μεταξύ 10-16 Οκτωβρίου, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα και στο τοπικό υπουργείο Εργασίας. Κομβική ημερομηνία για την απόφαση κήρυξης νέας απεργίας είναι η σημερινή και θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Μαδρίτης στη μονομερή ανακήρυξη στις 9 Οκτωβρίου της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την ολομέλεια του τοπικού Κοινοβουλίου. Τότε μπορεί να κηρυχθεί απεργία για αύριο ή κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Μία άλλη εταιρεία, πάντως, που έχει αντιδράσει ήδη στην πολιτική αβεβαιότητα είναι η αεροπορική εταιρεία American Airlines. H εταιρεία ενόψει της απεργίας της περασμένης Τρίτης είχε προσφέρει στους επιβάτες της τη δυνατότητα δωρεάν αλλαγής του εισιτηρίου τους για άλλες ημερομηνίες. Αντίθετα, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες πως οι κρατήσεις της δεν έχουν επηρεασθεί από την πολιτική κατάσταση.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, El Pais
_