Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες συνήθειές μας επιδεινώνουν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;


Σίγουρα γνωρίζετε, αν πάσχετε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ότι υπάρχουν ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως, δεν σταματούν εκεί. Ποιες είναι οι… κακές συνήθειες που επιδεινώνουν την ΧΑΠ και γιατί πρέπει να τις σταματήσουμε;

Έλλειψη γυμναστικής

Η κακή φυσική κατάσταση, με τον καιρό, επιδεινώνει την υγεία μας σε κάθε πιθανό επίπεδο, με συνέπεια να κάνει και τα συμπτώματα της ΧΑΠ ακόμα χειρότερα. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η γυμναστική είναι ιδιαίτερα ισχυρό… αντικαταθλιπτικό και η κατάθλιψη είναι αρκετά πιθανή στους ασθενείς. Από την άλλη μεριά, η υπερβολική κούραση από γυμναστική, θα σας κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό. Μην αυξάνετε την ένταση περισσότερο από όσο μπορείτε να αντέξετε.

Τα junk food

Όσο περισσότερο τρώτε φαγητά πλούσια σε θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και μαζί του οι επιπλοκές της ΧΑΠ, αλλά και οι δυσκολίες στην αναπνοή.


Κακός ύπνος

Όλοι μας χρειαζόμαστε ύπνο και μάλιστα αρκετό. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα δουν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους αν φτιάξουν το πρόγραμμα του ύπνου τους, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα και τα επίπεδα ενέργειας είναι ρυθμισμένα.

Αφήνουμε το οξυγόνο στο σπίτι

Αν χρειάζεστε οξυγόνο, τότε μην το ξεχνάτε ποτέ. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας κατά γράμμα.

Δεν ξεσκονίζουμε το σπίτι

Η σκόνη ερεθίζει τους πνεύμονες και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Παρομοίως, πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα και τις αναθυμιάσεις από μπογιές ή χημικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, όπως η χλωρίνη. Ειδικά για το ζήτημα της χλωρίνης, αν σας επηρεάζει έντονα, θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια στην καθαριότητα.


Τα αναψυκτικά

Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, αλλά και το ανθρακικό τους από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο στομάχι, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο διάφραγμα, επιβαρύνοντας την αναπνοή.

Η πολλή καφεΐνη

Ο καφές είναι υγιεινός, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο που, όπως είπαμε, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Εδώ, βέβαια, είναι και η κατάλληλη στιγμή να σας υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Το έντονο στρες

Το να διαχειρίζεστε τη χρόνια πνευμονοπάθεια αποτελεί από μόνο του πηγή σημαντικού στρες. Το επιπλέον στρες της καθημερινότητας, όμως, μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Αν δεν νιώθετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση με γυμναστική και τεχνικές χαλάρωσης, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε από το γιατρό σας συμβουλές, ώστε να σας προτείνει κάποιον ειδικό.
 

Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια