Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

'Οροι και προυποθέσεις για την τοποθέτηση καμερών σε πολυκατοικίες

Θετική είναι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τοποθέτηση 


καμερών σε εισόδους διαμερισμάτων πολυκατοικιών. Ωστόσο, η Αρχή θέτει κάποιους όρους προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο.

Η γνωμοδότηση της Αρχής έγινε μετά από ερωτήματα που τέθηκαν από ενοίκους πολυκατοικιών στις οποίες τοποθετήθηκαν κάμερες και συγκεκριμένα στις εισόδους των διαμερισμάτων και όχι στην κεντρική είσοδο. Υπήρξε δε και περίπτωση που ο ένας ένοικος αντέδρασε στην τοποθέτηση κάμερας του άλλου ενοίκου.

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση καμερών είναι νόμιμη, ωστόσο υπό συγκεκριμένους όρους:

Η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, θα πρέπει να να υφίσταται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων των επηρεαζόμενων διαμερισμάτων του ορόφου. Για τη διαμόρφωση της σύμφωνης γνώμης λαμβάνεται υπόψη µια ψήφος ανά κατοικημένο (ή χρησιμοποιούμενο) επηρεαζόμενο διαμέρισμα.

Επιπλέον, η Αρχή αναφέρει ότι για την τοποθέτηση κάμερας στους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται η λήψη απόφασης από την γενική συνέλευση των ενοίκων.

Η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικία σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κανονισμού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισμό, απαιτείται συναπόφαση και των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί μία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήματος.

Όμως, οι κάμερες στους κοινοχρήστους χώρους δεν επιτρέπεται να καταγράφουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα διαμερίσματα.


tovima.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια