Εφτά μύθοι για τις πέτρες στα νεφρά που δεν πρέπει να σας παραπλανήσουν!


Τι μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά μας; Πώς μπορούμε να τις απομακρύνουμε από το σώμα μας και σε ποια σημεία μπορεί να αισθανθούμε πόνο;

Τα ερωτήματά μας μπορεί να είναι πολλά και μας απασχολούν όλους μας. Κάποιες φορές η αναζήτηση έγκυρων απαντήσεων κρίνεται αναγκαία.

Διαβάστε τι ισχύει πραγματικά και τι όχι όσον αφορά την πρόληψη, τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά.

Μύθος 1ος: Ο χυμός κράνμπερι βοηθά να απομακρυνθούν οι πέτρες στα νεφρά

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο! Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο συγκεκριμένος χυμός βοηθά στην πρόληψη της ουρολοίμωξης, καθώς στερεοποιεί τα ούρα. Το κράνμπερι περιέχει μεγάλη ποσότητα οξαλικών ενώσεων, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Μύθος 2ος: Ο πόνος από τις πέτρες στα νεφρά μοιάζει με στομαχόπονο

Η ενόχληση μοιάζει περισσότερο με τις συσπάσεις πριν τον τοκετό και αρκετοί ασθενείς περιγράφουν τον πόνο ως τον πιο δυνατό που έχουν βιώσει. Ο πόνος θυμίζει επίσης αυτόν του κολικού και εκδηλώνεται ανά διαστήματα, με εναλλαγή κρίσης και ύφεσης.

Μύθος 3ος: Ο πόνος είναι αισθητός στη μέση, στο ύψος που βρίσκονται τα νεφρά

Στην πραγματικότητα, ο πόνος γίνεται αισθητός λίγο χαμηλότερα στην κοιλιά, καθώς η πέτρα περνά από τα νεφρά στον ουρητήρα.


Μύθος 4ος: Το γάλα προκαλεί πέτρες στα νεφρά επειδή έχει ασβέστιο

Το ασβέστιο δεν είναι εχθρός των νεφρών μας. Αρκετά άτομα με πέτρες στα νεφρά έχουν στην πραγματικότητα πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους (έλλειψη ασβεστίου). Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται να συνδυάζεται ένα ποτήρι γάλα ή το γιαούρτι με κάποια τροφή που περιέχει μαγνήσιο (π.χ. σπόροι και ξηροί καρποί, μπανάνα, μαύρη σοκολάτα), καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό δεσμεύει τις οξαλικές ενώσεις κι έτσι βοηθά στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά.

Μύθος 5ος: Χρειάζονται μερικές ώρες για να απομακρυνθεί μια πέτρα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πέτρα απομακρύνεται εντός 2-3 ημερών. Δεν αποκλείεται, όμως, να παραμείνει στον οργανισμό για αρκετές εβδομάδες ή για μήνες.

Μύθος 6ος: Τα αναψυκτικά προκαλούν πέτρες στα νεφρά

Δεν πρόκειται εξ ολοκλήρου για μύθο, αλλά ούτε είναι 100% αλήθεια! Αναψυκτικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ και νάτριο πράγματι μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Δεν φταίει το ίδιο το αναψυκτικό αλλά δύο από τα συστατικά του. Αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες των δύο αυτών συστατικών μπορεί λοιπόν να συμβάλουν στο σχηματισμό της πέτρας.

Μύθος 7ος: Οι πέτρες στα νεφρά μοιάζουν με μικρά, γκρίζα βότσαλα

Οι πέτρες στα νεφρά ποικίλλουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και την υφή τους. Μπορεί να μην ξεπερνούν σε μέγεθος ένα σπόρο, να είναι λείες ή τραχιές, κιτρινωπές ή καφέ. Τα τυπικά χαρακτηριστικά της πέτρας μπορούν να υποδείξουν τα αίτια σχηματισμού της.


Πηγή: onmed.gr
_