Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τη Δευτέρα η συζήτηση για το νέο αίτημα αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή

Τη Δευτέρα 16/10 είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το νέο αίτημα αναστολής ποινής που έχουν υποβάλει η Ηριάννα και ο Περικλής.

Είναι η δεύτερη ευκαιρία για τους δύο νέους ανθρώπους που, χωρίς να έχουν κατανοήσει ούτε και οι ίδιοι το γιατί, γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της Δικαιοσύνης.
Χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο, χωρίς καμία εμπλοκή σε οποιοδήποτε αδίκημα, καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη διότι... είχαν «λάθος» φιλίες.
Η Δικαιοσύνη δεν έδειξε γι’ αυτούς ούτε καν την επιείκεια που δείχνει συχνά σε κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα κι έτσι δεν τους έδωσε το περιθώριο της αναστολής ποινής, ούτε τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Οι δύο νέοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις σπουδές, τις οικογένειές τους και κυρίως τα όνειρά τους και να κλειστούν στη φυλακή.
Τη Δευτέρα οι δύο νέοι άνθρωποι και όλοι όσοι τους συμπαραστάθηκαν το προηγούμενο διάστημα προσδοκούν μια απόφαση που θα επιτρέψει στην Ηριάννα και στον Περικλή να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό όπου θα προσπαθήσουν και πάλι να αποδείξουν την αθωότητά τους.
Στο μεταξύ, ανάμεσα στις διάφορες κινήσεις αλληλεγγύης υπάρχει ένα κάλεσμα για συγκέντρωση στο Μοναστηράκι το Σάββατο αλλά και μια διεθνής πρωτοβουλία πανεπιστημιακών, διανοουμένων και άλλων πολιτών που, υπογράφοντας ένα κείμενο αλληλεγγύης, ενώνουν τη φωνή τους στην προσπάθεια να καμφθεί η εξαιρετικά σκληρή στάση της Δικαιοσύνης:
«Σε δύο νέους ανθρώπους προσάπτεται ένα παράλογο κατηγορητήριο. Και οι δύο –ακόμη πιο άδικα και παράλογα– καταδικάζονται πρωτόδικα τον Ιούνιο από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
H 29χρονη Ηριάννα και ο 33χρονος Περικλής βρέθηκαν κατηγορούμενοι λόγω των σχέσεών τους με τον Κώστα, ο οποίος είχε αρχικά κατηγορηθεί για συμμετοχή στους “Πυρήνες της Φωτιάς”.
Η Ηριάννα είναι η σύντροφός του κι ο Περικλής ο συγκάτοικός του. Ενώ ο Κώστας τελικά αθωώθηκε, η Ηριάννα κι ο Περικλής κρίθηκαν ένοχοι!
Οι προσωπικές τους σχέσεις με έναν αθώο ήταν, όπως φαίνεται, αρκετές για να αποφασίσει το Δικαστήριο την ενοχή τους.
Ενα ελάχιστο δείγμα DNA της Ηριάννας σ’ έναν γεμιστήρα όπλου που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε και τα ταξίδια του Περικλή και του Κώστα στη Βαρκελώνη, που κατά τους δικαστές είναι “μια πόλη γνωστή για την τρομοκρατική της δραστηριότητα”, τους καταδίκασαν σε 13 χρόνια φυλάκιση.
13 χρόνια φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν.
13 χρόνια χαμένα στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους.
Κάποιοι επέλεξαν αναίτια να τους στερήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές, να συνεχίσουν να χαμογελάνε και να ονειρεύονται με τους αγαπημένους τους.
Αυτό αποτελεί αδικία. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή με την έννοια της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
Παρ’ όλα αυτά, πάντα πρέπει να παραμένει δίκαια. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει και να αποφασίζει βάσει στοιχείων.
Οχι να είναι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και εκδικητικότητα.
Στις 16 Οκτωβρίου, η Ηριάννα και ο Περικλής προσπαθούν για δεύτερη φορά να πάρουν αναστολή και να αποφυλακιστούν, έχοντας περάσει ήδη ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη φυλακή.
Καλούμε τους δικαστές να μην αναπαράγουν μια νέα Δίκη του Κάφκα.
Τους καλούμε ν’ ακούσουν το αίτημα της κοινωνίας, των χιλιάδων νέων ανθρώπων που σε δρόμους και συναυλίες ζητούν την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή.
Στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας. Στις 16 Οκτωβρίου το δίκαιο πρέπει να νικήσει.
Λευτεριά στην Ηριάννα!
Λευτεριά στον Περικλή!»
Ενώ η διαδικασία συλλογής υπογραφών συνεχίζεται, η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει τις πρώτες 14.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν του Βρετανού στοχαστή Ντέιβιντ Χάρβεϊ, του Γάλλου φιλόσοφου Ετιέν Μπαλιμπάρ, της Αμερικανίδας Τζούντιθ Μπάτλερ, της Βρετανής Τζοάνα Μπερκ κ.ά., το έργο και τα βιβλία των οποίων είναι πολύ γνωστά και στο ελληνικό κοινό.
  • Greg Albo, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο York University, Toronto.
  • Etienne Balibar, Γάλλος φιλόσοφος, επίτιμος καθηγητής στo Université Paris-Ouest και στο Kingston University, London.
  • Joanna Bourke, καθηγήτρια Ιστορίας, University of London, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Βρετανικής Ακαδημίας.
  • Wendy Brown, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο University of Columbia, Berkeley.
  • Judith Butler, Αμερικανίδα φιλόσοφος, καθηγήτρια στο Τμήμα Ρητορικής και Λογοτεχνίας στο University of Columbia, Berkeley.
  • Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Νομικής, University of London, Βουλευτής Α΄ Περαιά.
  • Francis Fox Piven, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο City University of New York.
  • David Harvey, επίτιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο City University of New York.
  • Dov Khenin, πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ.
  • Leo Panitch, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο York University, Toronto.
  • Jacqueline Rose, καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Birkbeck, University of London.
  • Saskia Sassen, κοινωνιολόγος, καθηγήτρια στο Columbia University, New York.
  • Lynne Segal, επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Birkbeck, University of London.
  • Hilery Wainwright, κοινωνιολόγος, εκδότρια του περιοδικού «Red Pepper».
Αντα Ψαρρά - efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια