Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η απάντηση Τόσκα για την κατάσταση στα κρατητήρια της Ρόδου


Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Α.Τ. Ρόδου ανέδειξε με ερώτηση που


 κατέθεσε στη Βουλή, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για να λάβει απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα, ότι… όλα τελούν εν τάξει!

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. της Ρόδου έχουν μετατραπεί σε ένα άτυπο hotspot. Σε ένα χώρο χωρητικότητας 40 ατόμων, έχουν, κυριολεκτικά, στοιβαχτεί 120 άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων είναι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά.

Τόνισε εξάλλου ότι πέραν της ακαταλληλότητας του χώρου, προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαχειρίζονται μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται ούτε στο παραμικρό.
Σύμφωνα μάλιστα με αναφορά της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», στα κρατητήρια εμφανίστηκαν μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες (σταφυλόκοκκος κ.α.).

Η Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου κάνει λόγο στην αναφορά της για υγειονομική «βόμβα», που έχει είδη εκραγεί και τα κρούσματα παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο, γεγονός που καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη, τόσο για τους κρατούμενους (άνδρες, γυναίκες, νήπια) που στοιβάζονται στο συγκεκριμένο χώρο, όσο και για του Αστυνομικούς που καλούνται να εκτελέσουν Υπηρεσία εκεί.

Στην απάντησή του, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των αυξημένων -λόγω της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης- προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο και τις Υπηρεσίες αυτού. Στο πλαίσιο αυτό και κατά λόγο αρμοδιότητας αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και εκδηλώνονται οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες και τα απαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός μεν ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, αφετέρου δε ο έλεγχος της νομιμότητας τους στη χώρα μας και η σύννομη κυκλοφορία/διακίνηση τους στον ενιαίο χώρο Schengen.

Επισημαίνεται δε ότι, με το ν. 4375/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’- 51) καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης η οποία είναι αρμόδια για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που λειτουργούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μέσω του πλαισίου αυτού, όλοι οι νεοαφικνούμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες οδηγούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (κλειστές δομές), όπου υποβάλλονται στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις διαδικασίες Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί χορήγησης διεθνούς προστασίας ή άλλης μορφής προστασίας (ως ευάλωτες ομάδες) παραπέμπονται σε διαδικασίες απέλασης επιστροφής ή επανεισδοχής.

Περαιτέρω, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αυξημένων και επειγουσών αναγκών ασφάλειας εξαιτίας των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών και της μεταξύ άλλων, υπερσυσσώρευσης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις υπ’ αριθ. 8038/23/22-ξε’ από 28-01-2017 (Φ.Ε.Κ. Β’- 322) και 3406 από 19-06-2017 (Φ.Ε.Κ. Β’- 2190) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις προβλέφθηκε η ίδρυση Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) και στις νήσους Κω και Σάμο, αντίστοιχα, ενώ διευκρινίζεται ότι στην εδαφική αρμοδιότητα της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου δεν υφίσταται Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), Προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) ή άλλη επίσημη δομή για την κράτηση παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4375/2016, καθώς και συναφών διαταγών των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οι συλληφθέντες πρόσφυγες/μετανάστες μετάγονται σε κατάλληλες δομές κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από τους αρμόδιους Φορείς. Σημειώνεται δε ότι, στο ανωτέρω πλαίσιο και μέχρι 24-09 τ.ε. έχει πραγματοποιηθεί η μεταγωγή ικανότατου αριθμού διοικητικών κρατουμένων από το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του.

Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο και το Αρχηγείο προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εξασφάλιση των απαραίτητων κανόνων ασφαλούς διαμονής όλων των κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, καθώς και στην τήρηση αυτών, από όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες οι οποίες σε καθημερινή βάση, διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό κρατουμένων, είτε κατά τη φρούρηση – φύλαξη, είτε κατά τις μεταγωγές αυτών από και προς τις Εισαγγελικές Αρχές καταστήματα κράτησης κ.ά., δίνοντας σχετικές, για το σκοπό αυτό, κατευθυντήριες εντολές.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, καθίσταται γνωστό ότι όπως και σε όλες τις σε συντρέχουσα περίπτωση, Υπηρεσίες, εκδηλώνεται κάθε απαιτούμενη ενέργεια τόσο για την άμεση διαχείριση/περάτωση της υπόθεσης του κάθε κρατουμένου, στο πλαίσιο της αστυνομικής αρμοδιότητας και της νομιμότητας, όσο και για την ορθολογική κατανομή των κρατουμένων, όπου αυτό απαιτείται, προς αποφυγή περιστατικών υπέρβασης της προβλεπόμενης χωρητικότητας και, κατ’ επέκταση, παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας αυτών.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το οποίο αποστέλλεται το παρόν με φωτοαντίγραφο της εν θέματι ερώτησης.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ».

 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια