Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση ετοιμότητας στη Ρόδο για ακραίες περιπτώσεις (φωτορεπορτάζ)


Μια πυρκαγιά στην κοιλάδα των Πεταλούδων, έναν σεισμό ευρισκόμενοι σε νοσοκομείο, υποψία 

τρομοκρατικής επίθεσης σε κρουαζιερόπλοιο αλλά και στο αεροδρόμιο είναι σενάρια που θα διαχειριστούν φέτος οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο στη Ρόδο.
Κι όλα τα ακραία, δυστυχώς, μέσα στη ζωή: Κάνετε πεζοπορία στο βουνό και ξάφνου διακρίνετε από μακριά καπνό, ή περπατάτε αμέριμνος στον δρόμο και κάποιος σε κατάσταση αμόκ επιτίθεται στους διερχόμενους. 
Τι πρέπει να κάνετε; Να φύγετε τρέχοντας ή να παραμείνετε στο πεδίο του συμβάντος;
«Εχει αποδειχθεί ότι θα είχαμε λιγότερα θύματα, αν ο κάθε πολίτης είχε λάβει τη σχετική εκπαίδευση και μπορούσε να προσφέρει έστω τις πρώτες βοήθειες» επισήμανε  μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής χειρουργικής, κ. Εμμανουήλ Πικουλής, διευθυντής του μεταπτυχιακού της Ιατρικής Αθηνών «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».
Την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και ετοιμότητα θα αποκτήσουν 140 φοιτητές του διεπιστημονικού μεταπτυχιακού και εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση θυμάτων καταστροφών», που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη Ρόδο.
Οι συμμετέχοντες θα διαχειριστούν φέτος, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τέσσερα διαφορετικά σενάρια καταστροφής: μια πυρκαγιά στην κοιλάδα των Πεταλούδων, έναν σεισμό ευρισκόμενοι σε νοσοκομείο, την υποψία τρομοκρατικής επίθεσης σε κρουαζιερόπλοιο αλλά και στο αεροδρόμιο.
Την αξία των ασκήσεων σε πραγματικές συνθήκες αναγνώρισαν οι γιατροί στο νοσοκομείο της Κω, που είχαν παρακολουθήσει προ διετίας ένα αντίστοιχο σεμινάριο, όταν λόγω του σεισμού ανέλαβαν ταυτόχρονα 100 περιστατικά τραυματιών.


Ένα εξίσου ρεαλιστικό σενάριο είχε «εκτυλιχθεί» πέρυσι στη Ρόδο με την εικονική εκκένωση μεγάλου ξενοδοχείου λόγω πυρκαγιάς. «Ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το προσωπικό και αυτοί με τη σειρά τους σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν σε περίπτωση φωτιάς» περιγράφει ο καθηγητής.
Φυσικά, προαπαιτούμενο σε τέτοιες συνθήκες είναι η ψυχραιμία, «κάτι που κατακτάται μέσω των προσομοιώσεων». Ομολογουμένως, κανένα συμβάν δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο, ωστόσο, συντάσσονται ορισμένα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία προϋποθέτουν και τη συνεργασία φορέων.
Εξ ού και η φετινή διοργάνωση «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» πραγματοποιείται από κοινού με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών Κρίσεων» του τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ με διευθυντή τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο, τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενώ συμμετάσχουν επίσης και  επιτελικά στελέχη του ΕΚΑΒ στη Ρόδο. 
Στις φετινές ασκήσεις θα παραστούν επίσης εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από τον χώρο της επείγουσας ιατρικής και διαχείρισης μαζικών συμβάντων από έντεκα χώρες, που θα μεταλαμπαδεύσουν την αποκτηθείσα τεχνογνωσία τους.

* Οι φωτό είναι του Φίλιππα Φιλίππου























rodiaki.gr 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια