Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με διώξεις απειλούνται καθηγητές που δίδαξαν προσφυγόπουλα

Υποδέχθηκαν στις σχολικές μονάδες την περσινή χρονιά προσφυγόπουλα, σύμφωνα με το 


πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκονται τώρα δικαστικά απολογούμενοι και υπό την απειλή δίωξης!
Στους δύο εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου (η μία είναι η διευθύντρια του σχολείου), προστέθηκαν η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου και η υπεύθυνη του αντίστοιχου Νηπιαγωγείου. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται σε απολογία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, κατηγορούμενοι για σωρεία αδικημάτων σχετικά με τα απογευματινά τμήματα παιδιών από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, που λειτούργησαν πέρυσι στα σχολεία τους.
Ιδιαίτερα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως στην περίπτωση του Κερατσινίου, η ενεργοποίηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πραγματοποιήθηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία! Στην περίπτωση του Ικονίου η καταγγελία έγινε από τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. Στο συγκεκριμένο σχολείο είχαν πραγματοποιηθεί επεισόδια πέρυσι, την ημέρα που θα συζητιόταν η φιλοξενία προσφυγόπουλων. Στα επεισόδια είχαν προπηλακιστεί εκπαιδευτικοί, ενώ το «παρών» είχε δώσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Γιάννης Λαγός.
Στα δύο δημοτικά σχολεία παρακολούθησαν απογευματινά μαθήματα περίπου 60 προσφυγόπουλα (από 30 περίπου σε κάθε μονάδα). Η επιλογή των σχολείων πραγματοποιήθηκε από το ΥΠΠΕΘ και όχι από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι –σύμφωνα με πληροφορίες- εγκαλούνται κυρίως για το εάν η εγγραφή των προσφυγόπουλων έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο (εάν για παράδειγμα είχαν έγγραφα και βιβλιάρια υγείας). «Τα προσφυγόπουλα είχαν όλα βιβλιάρια υγείας και όσα προβλέπονται, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», μας είπαν εκπαιδευτικοί.
Με αφορμή τη δίωξη, που ασκήθηκε εναντίον εκπαιδευτικών του Κερατσινίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος δήλωσε πως «η εκπαίδευση και η ομαλή ένταξη των προσφυγοπαίδων σε σχολικές δομές αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΠΕΘ. Φαινόμενα καταγγελιών από «ανώνυμους» πολίτες δεν θα ανακόψουν την προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά και από το ηθικό δίκαιο. Το ΥΠΠΕΘ θα σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών, θα τους στηρίξει νομικά και ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Η εν λόγω ανώνυμη καταγγελία είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα, τόσο για το περιεχόμενο της όσο και ως διαδικασία.»
Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου τονίζει πως «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς και την ίδια στιγμή, αφήνουν στο απυρόβλητο υπόδικους βουλευτές οι οποίοι παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους και προπηλακίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς».
Επίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», σε σχετική του ανακοίνωση καταγγέλλει την «επιβολή κλίματος φόβου και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών λειτουργών που επιλέγουν τον σεβασμό και την αποδοχή στο διαφορετικό, την οικειοποίηση του “ξένου”, όπως ακριβώς οφείλει και προστατεύει η εκπαιδευτική κοινότητα» και υπογραμμίζει πως θα δεν θα περάσουν τα σχέδια «όσων επιθυμούν εκπαιδευτικούς, άβουλους, χειραγωγημένους σε κοντόφθαλμους, αδικαιολόγητους ρατσιστικούς φόβους και ανυπόστατους κινδύνους». Ο Σύλλογος απαιτεί να σταματήσει κάθε απόπειρα δίωξης και εκφράζει την «ολόψυχη συμπαράσταση στους συναδέλφους», ενώ προτείνει την ένταξη των προσφυγόπουλων σε πρωινά τμήματα, με την κατάλληλη υποστήριξη.
Ανακοινώσεις υποστήριξης των εκπαιδευτικών έχουν ήδη εκδώσει πλήθος σωματείων από το χώρο της εκπαίδευσης.
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια