Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κατάθεση της Ηριάννας : Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη.

Την αθωότητά της αλλά και την σπουδαιότητα της συνέχισης της ακαδημαϊκής της καριέρας τόνισε


 μιλώντας ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών η 29χρονη Ηριάννα, στη δεύτερη προσπάθεια που κάνει να μείνει ελεύθερη μέχρι την δίκη της σε δεύτερο βαθμό.
«Σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη οτι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», είπε η 29χρονη, αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.
«Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία…. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες».
Για την Ηριάννα, το αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε όπλο που ήταν κρυμμένο στην Πανεπιστημιούπολη, αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013.
«Πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου…. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».
Μάρτυρες της Ηριάννας οι δύο καθηγήτριες της, οι οποίες είναι επιβλέπουσες της διατριβής της. Και οι δύο υποστήριξαν ότι όσο παραμένει στη φυλακή δεν μπορεί να προχωρήσει τις σπουδές της, ούτε όμως και οι ίδιες μπορούν να την βοηθήσουν, αφού δεν μπορούν να την επισκέπτονται συχνά στο σωφρονιστικό κατάστημα.
«Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη… αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε το Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά..Όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, ο εγκλεισμός της Ηριάννας θα οδηγήσει στην υποχώρησή της στον πίνακα μοριοδότησης με αποτέλεσμα «το Σεπτέμβριο του 2018 δεν θα βρίσκεται σε επιλέξιμη θέση».
Από την πλευρά της, η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα: «Ζούσαμε κυριολεκτικά στο πανεπιστήμιο. Σήμερα είμαι στο στάδιο που θα ήταν η Ηριάννα, αν ήταν εκτός φυλακής. Εγώ μπαίνω σε τάξη και ερευνώ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εκείνη».
Ο 33χρονος Περικλής, συγκατηγορούμενος της Ηριάννας, ο οποίος πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, επέμεινε στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει παραμένοντας στη φυλακή, το οποίο όπως είπε, μπορεί να επιδεινωθεί.
Πρόεδρος: Έχετε κάποια επιδείνωση αυτό το διάστημα;
Περικλής: Κρίση σαν αυτή που πέρασα στην αρχή όταν έμαθα το πρόβλημα δεν έχω, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί… είχα δυσφορίες.
Νωρίτερα, τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια του Περικλή Μπ. κατά τη διάρκεια της κράτησής του ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής πνευματονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα υγείας του νεαρού.
«Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα, υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις στην Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα», υποστήριξε ο μάρτυρας και εξήγησε: «Αν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια». Παράλληλα, κατέθεσε ότι τόσο το στρες όσο και ο κίνδυνος των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι δύο ακόμα επιβλαβείς παράγοντες, που μπορεί αν οδηγήσει ακόμα και στην ανάγκη μεταμόσχευση πνεύμονα.
Η δίκη συνεχίζεται, με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Της Σοφίας Φασουλάκηr
neaselida.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια