Τράπεζα Πειραιώς: Με αυξημένη ρευστότητα ενισχύει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Τη στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασαν στη Λάρισα, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, σε περίπου 200
εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και φορέων της πόλης  και της ευρύτερης περιοχής, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Η διοίκηση της Τράπεζας διαβεβαίωσε τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας, ότι η Τράπεζα Πειραιώς ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, στηρίζει την παραγωγική, επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα των πελατών της μέσα από εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Αναφερόμενη στο θέμα του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που αναμένεται να ολοκληρωθεί, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης δήλωσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες για την ακρίβεια των λογιστικών καταστάσεων και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, και επεσήμανε ότι είναι ταυτόσημη με την επίσημη θέση της Τράπεζας Πειραιώς ότι τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια των  ομιλιών έμφαση δόθηκε στο ρόλο και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τράπεζας έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξης της οικονομίας. Ταυτόχρονα τόσο ο κ. Χαντζηνικολάου όσο και ο κ. Μεγάλου, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1% ή και το 1,5% για το 2017.

Σημειώνεται ότι οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της Τράπεζας το 2015 και 2016 έφθασαν τα €2 δισ. το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα €40 δισ. Στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι  χρηματοδοτήσεις υπερβαίνουν τα €20 δισ. σε σύνολο δανείων περίπου €60 δισ. Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα €5 δισ. ετησίως από τα €2 δισ. που ήταν το 2016.Στην ομιλία του ο Πρόεδρος  της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι «η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον καθώς παρατηρείται βελτίωση των οικονομικών δεικτών και λαμβάνονται θετικά μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας  με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού». Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου «είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση  και να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης  επενδύσεων.

«Αυτό» όπως είπε «προϋποθέτει  σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Παρά το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία ώστε να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρουσιάζει αδυναμίες σε τομείς όπως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, που δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Στην ουσία, πρέπει όλοι μαζί, το  κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, και οι πολίτες να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοικτή σε επενδύσεις με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συμβάλλοντας στην δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερία. Ήδη, οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προβληματικών δανείων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Γνωρίζουμε όμως καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και οι χρόνιες παθογένειες όπως η γραφειοκρατία, έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος».

«Εμείς ως Τράπεζα, είπε ο κ. Μεγάλου «είμαστε έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Αυτό το επιτυγχάνουμε λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες τους και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις». Τόνισε δε ότι «οι ανάγκες αυτών που παράγουν και επιχειρούν ή θέλουν να επενδύσουν δεν περιορίζονται στην χρηματοδότηση αν και αυτή παραμένει στο κέντρο κάθε δραστηριότητας. Οι ανάγκες τους είναι σύνθετες ώστε κάθε απόφαση, κάθε βήμα να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Για αυτό η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Πελάτες & Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς,

Με μεγάλη χαρά, εκ μέρους της Τράπεζας, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση.

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τον κύριο Περιφερειάρχη, τους κυρίους δημάρχους, τους εκπροσώπους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, η σημερινή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία στη διοίκηση και τα στελέχη της Τράπεζας:
πρώτον να έχουμε μια άμεση επικοινωνία, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως μπορούμε από κοινού να συμβάλλουμε στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
και δεύτερον να σας ενημερώσουμε για την Τράπεζά μας, τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει, και γίνονται, το τελευταίο διάστημα αλλά και για τη στρατηγική μας που σχεδιάζεται και  υλοποιείται με γνώμονα πάντα τους πελάτες μας και την ολοκληρωμένη υποστήριξη που μπορούμε να τους παρέχουμε ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να αρχίσω με μερικές παρατηρήσεις για το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο όλοι λειτουργούμε, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. 

Τολμώ να πω ότι η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Οι λόγοι για τους οποίους είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος είναι αρκετοί και στηρίζονται τόσο στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών όσο και στα μηνύματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό και τους επενδυτές. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η Ελληνική οικονομία, μετά από πολλά χρονιά αρνητικών επιδόσεων, ανακάμπτει. 

Είχαμε ανάπτυξη της τάξεως του 0,4% το 1ο τρίμηνο του 2017, 0,8% το 2ο τρίμηνο, και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι στο 3ο τρίμηνο, που μόλις τέλειωσε, θα καταγράψουμε ακόμα πιο θετικούς ρυθμούς. 

Που στηρίζεται η αισιοδοξία μας? Καταρχήν είναι ο τουρισμός, όπου τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σαφώς ανοδική τάση, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται σε αυτά ο Αύγουστος.

Μια καλή τουριστική σαιζόν συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην ώθηση της οικονομίας, ενισχύοντας την ήδη θετική τάση στην απασχόληση.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή, σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,7% τον Ιούλιο, για δέκατο συνεχόμενο μήνα, και συνολικά κατά 5,3% το επτάμηνο του 2017 έναντι 2,6% την ίδια περυσινή περίοδο.

Η θετική αυτή δυναμική της οικονομίας αντανακλάται στην αγορά εργασίας όπου καταγράφεται σταθερή βελτίωση της απασχόλησης. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο στο 21,2%.

Η βελτίωση όλων αυτών των στοιχείων συνιστά ισχυρή ένδειξη εξόδου της οικονομίας από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. 

Σαν αποτέλεσμα, η Τράπεζα Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 2017 κατά 1,7%. Εμείς στη Τράπεζα Πειραιώς είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί, προβλέποντας αύξηση μεταξύ 1,2 και 1,4%, αλλά και εμείς είμαστε θετικοί.

Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας  με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για πέμπτο συνεχή μήνα.

Παρόλες τις θετικές ενδείξεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε!

Είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση  και να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων.

Χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχει οικονομία. Και όλοι ξέρουμε ότι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο των επενδύσεων είναι η σταθερότητα.

Η σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική, είναι η προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει την διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο.

Η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό.

Η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ισχυρό νόμισμά της, το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, η χαμηλή αξία των περιουσιακών στοιχείων, το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, είναι μερικά.

Παρουσιάζει, όμως, αδυναμίες σε τομείς όπως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, που δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος.

Αυτές τις αδυναμίες πρέπει να τις διορθώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα από κάθε μορφής αντικίνητρα και να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον.

Στην ουσία, πρέπει όλοι μαζί, το κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, και οι πολίτες να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοικτή σε επενδύσεις.

Είμαστε «open for business» που λένε και οι αγγλοσάξονες.

Αυτή είναι η ισχυρότερη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της χώρας μας στην ανάκαμψη.

Η αλλαγή αναπτυξιακής νοοτροπίας είναι λοιπόν σημαντικό συστατικό για την έξοδο από την κρίση.

Η χώρα πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο πρότυπο με βάση μια υγιή επιχειρηματικότητα που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συμβάλλοντας στην δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, μαζί με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που έχουμε μπροστά μας, μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο, ώστε η χώρα να βαδίσει σταθερά προς την έξοδο από το πρόγραμμα.

Για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα η γρήγορη ολοκλήρωση  της τρίτης αξιολόγησης είναι κρίσιμη.

Ήδη, οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προβληματικών δανείων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία.

Η επάνοδος στην κανονικότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια του κλάδου να υπηρετήσει τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και να υποστηρίξει με υπευθυνότητα και αξιοπιστία την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Με την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση επενδύσεων ως προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, με αίσθηση ευθύνης, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη.

Όπως θα σας αναλύσει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, κεντρικός μας στόχος είναι η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Κυρίες και κύριοι

Για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής μας που αποτυπώνεται στο σχέδιο Agenda 2020 και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών, η Τράπεζα Πειραιώς έχει υιοθετήσει υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

Τολμώ να πω, ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα ένα από τα καλύτερα διοικητικά συμβούλια στην Ευρώπη, από πλευράς εμπειρίας, τεχνογνωσίας και ταλέντου. 

Η στρατηγική μας βασίζεται στη λειτουργία της τράπεζας υπό την εποπτεία ενός διοικητικού συμβουλίου με εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς τραπεζικής, διαχείρισης κινδύνων και δανείων σε καθυστέρηση και εστιάζει στην αξιοκρατία και την εμπειρία.

Στόχος μας είναι η ηγετική παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς να εμπεδωθεί με βάση τους πιο απαιτητικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων, διαφάνειας, εποπτείας και αποτελεσματικότητας. 

Και όχι μόνο! 

Φιλοδοξούμε να θέσουμε τον πήχη όσο ψηλά γίνεται σε θέματα που αφορούν κανόνες επαγγελματικής και ηθικής συμπεριφοράς στον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα.  Τη συμπεριφορά μιας τράπεζας σύμφωνα με όλες τις κανονιστικές διατάξεις και όχι μόνο, που λειτουργεί με αξιοκρατικά και καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προς το συμφέρον των μετόχων της, των πελατών μας, των εργαζομένων μας αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.

Έντεκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση τη δική μου, της Διοίκησης και των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς να εργαστούμε όσο απαιτείται, να καινοτομήσουμε και να προσφέρουμε λύσεις για να βοηθήσουμε εσάς και την οικονομία της χώρας να ανακτήσουν το βηματισμό τους.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα με νέο ΔΣ, νέα διοίκηση και νέα στρατηγική είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος.

Να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας εμπράκτως εσάς, τον υγιή παραγωγικό και επιχειρηματικό τομέα που έχει διάθεση να επενδύσει, να καινοτομήσει και να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τη χώρα και την τράπεζα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Κίνηση προς τα εμπρός με θάρρος και αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστου Μεγάλου, σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα

Αγαπητοί πελάτες της Τράπεζας
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να βρισκόμαστε σήμερα στη Λάρισα, στο κέντρο μιας περιοχής με μεγάλη και δυναμική αγροτική- κτηνοτροφική, επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα, με μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο. Μιας περιοχής που αποτελεί ζωτικό τμήμα της οικονομίας της χώρας και διαθέτει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.

Για την Τράπεζά μας, την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, είναι λοιπόν μια αυτονόητη  επιλογή και ταυτόχρονα πρόκληση, να είμαστε έμπρακτα παρόντες δίπλα σας, να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τις δραστηριότητες και τα σχέδιά σας, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής που είναι συνυφασμένη με τη δική σας ανάπτυξη.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και την ευθύνη μας συνολικά απέναντι στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και έτσι συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Και πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι η οικονομία μας εξέρχεται  σταδιακά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης και μπορεί να επιτύχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Κάτι τέτοιο όμως, όπως εξήγησε και ο κ. Χαντζηνικολάου, προϋποθέτει την αξιοποίηση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με σχέδιο και έμφαση στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου.

Όλοι πλέον συμφωνούν ότι το αναπτυξιακό πρότυπο που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη θα πρέπει να αφήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και να θεμελιώνεται στην εξωστρέφεια, τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την προσθήκη αξίας σε όλες τις παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα δεσμευμένη σε αυτούς τους στόχους και απόλυτα προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις προκλήσεις εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών της. Διαθέτει τα κεφάλαια για να υλοποιήσει τη στρατηγική της, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17%, πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαικό μέσο όρο, την εμπιστεύονται οι διεθνείς οργανισμοί, όπως απέδειξε και η έκδοση καλυμμένων ομολογιών 500 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε την περασμένη Παρασκευή με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς.

Κατά συνέπεια είναι σε θέση να αντιμετωπίσει θέματα του παρελθόντος καθώς έχει ήδη κάνει τις σωστές κινήσεις, όπως μάλιστα αναγνώρισε δημόσια και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφέρομαι στο θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αφορά στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που συντάσσεται μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο, αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις και δεν αναμένουμε ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας ως αποτέλεσμα του ελέγχου. Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως και από τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι  η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες και υλοποιεί πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης και επικαιροποίησης κανονισμών και πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή μας συνάντηση εντάσσεται σε έναν κύκλο συστηματικών επαφών της νέας διοίκησης της Τράπεζας με τους πελάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί για μας μια ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας οι οποίες σχεδιάζονται αποκλειστικά με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις και υλοποιούνται σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας μαζί σας.

Κορυφαία αξία είναι για μας να έχουμε τον πελάτη στο επίκεντρο των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων μας. Η πρόοδος που κάνουμε και τα οφέλη από τη νέα στρατηγική και τους στόχους μας θα μεταφράζεται σε πλεονεκτήματα και αξία για σας, τους πελάτες μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για εμάς αν δεν υπερβούμε τις προσδοκίες σας, είτε είστε ιδιώτες, είτε είστε αγρότες, είτε είστε επιχειρηματίες.

Αυτό είναι το πλαίσιο με βάση  το οποίο λειτουργούμε όλοι οι άνθρωποι της Τράπεζας, και αντίστοιχα σχεδιάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Το μέτρο της αποτελεσματικότητάς μας είναι η δική σας ανταπόκριση και η εμπιστοσύνη και έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά.

Όλοι είμαστε μέσα στην αγορά και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. 
Γνωρίζουμε όμως καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και οι χρόνιες παθογένειες όπως η γραφειοκρατία, έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

Εμείς ως Τράπεζα έχουμε απόλυτη συναίσθηση του ρόλου που πρέπει να παίξουμε δίπλα και μαζί με τους πελάτες μας. Είμαστε έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Αυτό το επιτυγχάνουμε λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες τους και προσφέροντας  τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις.

Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες αυτών που παράγουν και επιχειρούν ή θέλουν να επενδύσουν δεν περιορίζονται στην χρηματοδότηση αν και αυτή παραμένει στο κέντρο κάθε δραστηριότητας. Οι ανάγκες τους είναι σύνθετες ώστε κάθε απόφαση, κάθε βήμα να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Για αυτό η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση, αξίζει να αναφέρω ότι η Πειραιώς είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης  του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα με 35% μερίδιο αγοράς. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, οι νέες επιχειρηματικές μας χορηγήσεις το 2015 και 2016 έφθασαν τα €2 δισ. το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα €40 δισ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση μας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα €20 δισ. σε σύνολο δανείων περίπου €60 δισ. για όλο το τραπεζικό σύστημα. Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε τον τομέα αυτό, καθώς μάλιστα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει και περιμένουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη θα ξεπεράσει το 1% ίσως και το 1,5%.

Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα €5 δισ. ετησίως από τα €2 δισ. που ήταν το 2016. Αυτές θα είναι νέες χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς φορείς, προσφέρουμε στους πελάτες μας όλες τις σύγχρονες χρηματοδοτικές λύσεις, αξιοποιώντας το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Ελληνική αγορά. Μέσα από τις συνεργασίες αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει λύσεις που διευκολύνουν το εξωτερικό εμπόριο και τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους διεθνείς συνεργάτες και πελάτες τους, ενώ συγχρόνως προσφέρει ελκυστικές χρηματοδοτικές λύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τόσο μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων COSME και InnovFin, όσο και με τους πόρους που έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι πρόσφατα δημιουργήσαμε μια μοναδική στο είδος της πλατφόρμα, το 360 Funding, μέσω της οποίας ο κάθε ένας μπορεί να αναζητήσει εξατομικευμένη, δωρεάν ενημέρωση και πληροφόρηση για τις ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά, για να δημιουργήσει, να αναπτύξει ή να εκσυγχρονίσει τη δική του επιχείρηση.

Στόχος μας είναι, συνδυάζοντας τα εργαλεία με την ενημέρωση, να δώσουμε τα εφόδια στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν, και παράλληλα να ενισχύσουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στη χώρα, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η τεχνολογία και οι υποδομές, στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Τραπεζικής, επιτυγχάνουμε τη συντονισμένη αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, εγχώριων και ευρωπαϊκών, πέραν των κλασσικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, το Net metering, τη διαχείριση αποβλήτων, τη βιολογική και υπεύθυνη γεωργία, τις πράσινες μεταφορές, τον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό, την πράσινη χημεία.

Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδιωτικών κεφαλαίων και βέβαια τη χρηματοδότηση της Τράπεζας έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοπόρα έργα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δρομολογούνται αντίστοιχα έργα συνολικής ισχύος περίπου 180MW.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουμε σχεδιάσει πρωτοποριακά πακέτα ολοκληρωμένων υπηρεσιών μέσω του προγράμματος Πειραιώς 360 και ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος Tourism 360 με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα. Είμαστε η κατεξοχήν Τράπεζα του Αγροτικού Τομέα ο οποίος πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα. Ο τομέας αυτός στην Θεσσαλία είναι εξαιρετικά δυναμικός και έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Πιστεύω πως η περιοχή αυτή μπορεί να είναι η κοιτίδα της αναγέννησης του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα και να εξελιχθεί σε πρότυπο βέλτιστων πρακτικών με προφανή οφέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη Θεσσαλία ανέρχεται σε ~€1,5 δισ. και αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι δυναμική και όσον αφορά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς για το 2016 ανήλθαν σε περίπου €715 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 12% περίπου των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Στην περιοχή της Θεσσαλίας η Τράπεζα έχει 70.000 πελάτες αγρότες, 37 συνεργασίες Συμβολαιακής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας και περίπου 2.000 παραγωγοί είναι ενταγμένοι στα Συμβολαιακά προγράμματα.

Υποστηρίζουμε τον τομέα αυτό με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων του χώρου και των ανθρώπων του, με μια νέα σύγχρονη αντίληψη για το χώρο. Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών, την Κάρτα Αγρότη, τη Μικροχρηματοδότηση τη χρηματοδότηση για αγορά γης, εξοπλισμού και τα προγράμματα για νέους αγρότες. Περιλαμβάνει ακόμα τη δυνατότητα αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Σχέδια Βελτίωσης και το πρόγραμμα Leader.  Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω βέβαια στο καινοτόμο και εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα  Συμβολαιακής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας και Συμβολαιακής Τραπεζικής που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τομέα και δίνουν προοπτική στους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους και στην περιφέρεια.

Προσφέρουμε στις επιχειρήσεις πλήρες φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών συναλλακτικής τραπεζικής που περιλαμβάνουν εμβάσματα εξωτερικού και εσωτερικού, υπηρεσίες είσπραξης και διαχείρισης χρηματικών διαθεσίμων, factoring και trade finance.

Έχουμε δημιουργήσει και προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες. Ιδιαίτερα για τους εταιρικούς μας πελάτες παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, τις επενδύσεις τους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, τη βελτίωση της ρευστότητάς τους. Επίσης διαθέτουμε ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών και θεσμικών πελατών. Πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πελατών έχουμε ενσωματώσει και συνεχώς αναπτύσσουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, δημιουργώντας ευχέρειες που καθιστούν τελικά την τραπεζική εξυπηρέτηση μια νέα εμπειρία.

Παράδειγμα η πλήρης ολιστική εξυπηρέτηση μέσω της Winbank, μέσω κινητού τηλεφώνου με το νέο εύχρηστο Mobile Banking, μέσω όλων των εναλλακτικών δικτύων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι  περίπου 1,5 εκατ. πελάτες κάνουν μαζί μας digital banking όλων των μορφών από ένα σύνολο 5 εκατ. πελατών σε όλη την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,


Όπως ήδη ανέφερα η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί στρατηγικά, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας έμπρακτα και ολοκληρωμένα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του επιχειρηματικού τομέα, η Τράπεζα εστιάζει ιδιαίτερα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τις ικανότητες και τα μέσα προκειμένου να αξιοποιεί προς όφελος των πελατών της όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες έτσι ώστε να συνδράμει την επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αξίζει να επισημάνω ότι  μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το Επενδυτικό Ευρωπαϊκό Ταμείο,  δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. Ευρώ μέσω των οποίων θα χρηματοδοτήσουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με 700 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης ως σήμερα από ελληνική τράπεζα σε συνεργασία με τους οργανισμούς που προανέφερα. Αυτοί οι οργανισμοί εμπιστεύτηκαν την Τράπεζα Πειραιώς και μας δίνουν 500 εκατ. Ευρώ ρευστότητα γιατί ξέρει ότι είμαστε η Τράπεζα που γνωρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύτερα από όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Επιχείρησα μια κατά το δυνατόν συνοπτική παρουσίαση των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Τράπεζας που σχεδιάζονται και υλοποιούνται έτσι ώστε κάθε μας βήμα να έχει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και ένα απτό αντίκρισμα στους πελάτες μας. Δουλεύουμε με γνώμονα τις ανάγκες σας και τις προκλήσεις της οικονομίας μας που πρέπει να εισέλθει σε μια σταθερά αναπτυξιακή τροχιά.

Το μέτρο της αποτελεσματικότητάς μας όπως ήδη ανέφερα, είναι η δική σας ικανοποίηση και η δική σας επιτυχία. Στη μάχη αυτή είναι δεσμευμένοι όλοι οι άνθρωποι της τράπεζας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, την εμπειρία και τις ικανότητές τους. Αποφασισμένα, υπεύθυνα με τεχνογνωσία και με συνέπεια είμαστε πάντα δίπλα σας και να σας υποστηρίζουμε σε κάθε βήμα, σε κάθε εγχείρημα, σε κάθε ανάγκη ή δυσκολία, γιατί στο τέλος της ημέρας οι προκλήσεις, οι ανάγκες και οι επιδιώξεις μας είναι κοινά.

Σας ευχαριστώ


_ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ -->