Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το τηλεφώνημα στην Κομοτηνή για μεζονέτα στη Χαλκιδική με θέα την... απάτη


Μία κλήση στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του δέχτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 ο συνταξιούχος


 στρατιωτικός Αλέξανδρος Πέτσας που κατοικεί στην Κομοτηνή. Μία γυναικεία φωνή σε ηχογραφημένο μήνυμα τον ενημέρωνε ότι έχει επιλεγεί για να λάβει μέρος σε κλήρωση για μία μεζονέτα στην Χαλκιδική.
Ορμώμενος από την περιέργειά του ο κος Πέτσας πάτησε το μηδέν ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Αμέσως του απάντησε μία γυναικεία φωνή που του είπε τα παρακάτω "σας παίρνω από την εταιρεία Aquoris Κατασκευαστική, έχετε επιλεγεί για την κλήρωση για μία πολυτελή μεζονέτα".
 Αμέσως ο κος Πέτσας αντέδρασε λέγοντας "σε αυτές τις εποχές υπάρχουν ακόμα αυτά τα πράγματα. Αυτά γινόντουσαν πριν 15 χρόνια και ήταν απατεώνες".
 Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο ζητώντας από την τηλεφωνήτρια να του πει την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας για να διαπιστώσει την ποιότητα και το είδος της μεζονέτας. Όμως η ιστοσελίδα δεν άνοιξε ποτέ. Όταν ενημέρωσε την τηλεφωνήτρια ότι η ιστοσελίδα δεν υπάρχει, αυτή του έκλεισε το τηλέφωνο. 

Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο ο κος Πέτσας διαπίστωσε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι καινούργια, όμως συνεχίζεται από ορισμένους που προσπαθούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
 Ανατρέξαμε σε ένα δημοσίευμα της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή τον Μάρτιο του 2009 υπό τον τίτλο "6.700 αφελείς στο «κυνήγι» μιας μεζονέτας... φαντάσματος". 

Σε αυτό διαβάζουμε: "Εφευρετικότητα, άψογος σχεδιασμός, άρτια οργάνωση. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη μεγάλη «δεξαμενή» ευκολόπιστων πολιτών (που βεβαιωμένα διαθέτει η χώρα) και κυρίως την (προφανή) αδυναμία των αρχών να παρέμβουν ακόμα και σε περιπτώσεις κραυγαλέας απάτης, το κόλπο που φέρεται να εμπνεύστηκαν πατέρας και κόρη από τη Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα συστατικά του τέλειου «εγκλήματος». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 2007 έως σήμερα... Αν δεν σας έχουν πάρει ακόμα, αναμείνατε στο ακουστικό σας.
Έως σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν σηκώσει το σταθερό ή το κινητό τους τηλέφωνο για να ακούσουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που τους ενημερώνει ότι «κέρδισαν μια διώροφη μεζονέτα στη Χαλκιδική αξίας 200.000 ευρώ», δώρο κατασκευαστικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη. Αν «πατήσουμε το ένα», όπως μας προτρέπει η φωνή, θα μιλήσουμε με μια κυρία που μας «διευκρινίζει» ότι δεν κερδίσαμε ένα σπίτι, παρά μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια κλήρωση με αυτό ως έπαθλο.

Μέχρι και... ΑΦΜ
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να καλέσουμε σε έναν άλλο τηλεφωνικό αριθμό. Παραλείπεται, ωστόσο, μια λεπτομέρεια: πρόκειται για γραμμή υψηλής χρέωσης (τα πρώην 090). Εκεί, μετά μια σύντομη αναμονή («λυπούμαστε για την καθυστέρηση, παρακαλώ περιμένετε», κατά την οποία σύμφωνα με τις αρχικές καταγγελίες επίσης δεν αναφερόταν το ποσό της χρέωσης), απαντάει μια τηλεφωνήτρια η οποία, αφού ζητάει τα στοιχεία μας -όνομα, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση, μέχρι και... ΑΦΜ- μας δίνει τον «χρυσό» κωδικό. Και το «ρολόι» γράφει..."

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος της Καθημερινής διαβάζουμε: "Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά από καταγγελίες πολιτών που είδαν φουσκωμένους τους τηλεφωνικούς τους λογαριασμούς ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα. Όπως αποκαλύφθηκε, πίσω από την απάτη βρίσκονταν πατέρας και κόρη, 74 και 45 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι με δόλωμα την κλήρωση για μια μεζονέτα στο Ποσείδι Χαλκιδικής είχαν νοικιάσει γραμμή υψηλής χρέωσης μέσω της οποίας έπειθαν ανυποψίαστους πολίτες να τους αποκαλύψουν τα προσωπικά τους δεδομένα, άγνωστο για ποια μελλοντική χρήση. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι το Νοέμβριο του 2009 θύματα είχαν πέσει περισσότερα από 6.700 άτομα, ενώ το ποσό που έχει εισπραχθεί υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. 

Εις βάρος των ιδιοκτητών της εταιρείας είχε σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών, για παράβαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για απάτη".

Και μπορεί να έχουν παρέλθει χρόνια, περίπου 8 από την αποκάλυψη της απάτης όμως όπως διαπιστώνουμε από το τηλεφώνημα που έγινε στην Κομοτηνή στις 12 Οκτωβρίου 2017 ο χορός των τηλεφωνημάτων καλά κρατεί. 

xronos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια