Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξενοφοβικό παραλήρημα με «καραμπίνες» και «αίμα»

Οτι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» ονειρεύονται ορισμένοι στη Σάμο, που βρίσκουν πρόθυμο βήμα σε συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ για να διασπείρουν το ρατσιστικό
μίσος, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών για τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτεία το προσφυγικό.
Αυτή τη φορά, η ομιλία του προέδρου της κοινότητας Μυτιληνιών ενεργοποίησε τα ανακλαστικά της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποφευχθούν τα χειρότερα για το νησί, ενόψει μάλιστα της διαδήλωσης που έχει αναγγείλει για την Κυριακή η ομάδα «SOS Samos», γνωστή για τις ακραίες ξενοφοβικές θέσεις της.
Σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την οποία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του ΕΣΡ και του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Κρατικής Ασφάλειας η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, στην εκπομπή γνωστού στο νησί ραδιοφωνικού παραγωγού στον τοπικό σταθμό 2000 FM στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών Γ. Ελευθερόγλου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα κρούσης στο χωριό και ότι «θα χυθεί αίμα» αν πατήσει οικογένεια μεταναστών.

Σε... άπταιστα ελληνικά

Τα ίδια επανέλαβε και σε δημόσια συζήτηση στο χωριό στις 7 Οκτωβρίου:
«Αν λοιπόν έρθουν εδώ και αρχίσουν και αλληλοσφάζονται μεταξύ τους, θα προσκολληθούν μαζί τους και οι συμπαθούντες (και από ό,τι διαφαίνεται υπάρχουν συμπαθούντες) και θα πιαστούν αναμεταξύ τους, εμείς που δεν τους συμπαθούμε με αυτούς που τους συμπαθούν και τους μετανάστες. Δεν θα χυθεί αίμαΑν γίνει μια τέτοια σύρραξη, μια εμπλοκή μεταξύ τους, πρέπει να την καταστείλουμε. Εδώ στο χωριό μας δεν έχουμε τα μέσα καταστολής, δεν έχουμε αστυνομία, δεν έχουμε πυροσβεστική να πάμε κ.λπ. Πώς θα την καταστείλουμεΔεν θα χρειαστεί να πέσουν 2-3 τουφεκιές στον αέρα με την καραμπίνα μας, που ονόμασαν, προκειμένου να, για εκφοβισμό ώστε να καταστείλεις μέχρι που να έρθεις να ζητήσεις ενισχύσεις από την αστυνομία, για να γλιτώσεις τη σφαγή μεταξύ των πολιτών; Αυτοί οι άνθρωποι, με λίγα λόγια, ήρθαν στην πατρίδα μας, ήρθαν στη Σάμο», ανέφερε μεταξύ άλλων (έχει κρατηθεί η σύνταξη του ομιλητή).
Η συζήτηση κατέληξε σε ψήφισμα της κοινότητας, που επικαλείται «κινδύνους εγκληματικότητας, αλλοίωσης και αφομοίωσης του τοπικού πληθυσμού από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, μη καταγεγραμμένων και ταυτοποιημένων πολλές φορές αλλά και παρανόμως εισελθόντων» (φυσικά, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα που λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές στο νησί έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν ζητήσει άσυλο και βρίσκονται απολύτως νόμιμα στη χώρα) αλλά και «ισλαμοποίηση[ς] της τοπικής κοινωνίας για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και παραμεθορίου περιοχής».

Επίθεση στους διαφωνούντες

Εκπρόσωπος της «SOS Samos» ανακοίνωσε εξάλλου το ψήφισμα που ετοιμάζει να διαβαστεί στη συγκέντρωση της Κυριακής, μεταξύ των οποίων αναφέρει ότι δεν δέχεται την ενσωμάτωση των προσφύγων, αλλά μόνο την προώθησή τους.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, που επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων.
«Το Δίκτυο έχει τεκμηριώσει με βάση τις καταγραφές του τη διασύνδεση του ρατσιστικού λόγου με τη ρατσιστική βία μέσω της δημιουργίας ενός εμπρηστικού κλίματος που πυροδοτεί, παρακινεί και εν τέλει καταλήγει στην τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων. Το σύνθετο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για καλλιέργεια ενός κλίματος ατιμωρησίας έναντι της ρατσιστικής βίας με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις για τους στοχοποιούμενους πληθυσμούς και τις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει στην αναφορά του το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια