Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επικίνδυνη για την καρδιά μπορεί να αποδειχτεί η παρακολούθηση ενός αγώνα, υποστηρίζει νέα έρευνα!


Σε δυνητικά επικίνδυνο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί η καρδιά ενός ανθρώπου κατά την παρακολούθηση του αγώνα κάποιου σπορ στο γήπεδο ή στην τηλεόραση.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μικρή καναδική επιστημονική μελέτη, αυτό ισοδυναμεί όσο αν κανείς έπρεπε να τρέξει γρήγορα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Khairy του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας Canadian Journal of Cardiology, μελέτησαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 36 έως 56 ετών. Οι μισοί από αυτούς -φορώντας συσκευές παρακολούθησης της καρδιάς- παρακολούθησαν ζωντανό έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου και οι άλλοι μισοί από την τηλεόραση.

Τις κρίσιμες στιγμές του παιγνιδιού ή προς το τέλος του, όταν η αγωνία κορυφώνεται, οι παλμοί της καρδιάς ενός θεατή μπορούν να υπερδιπλασιασθούν μέσα στο γήπεδο (αύξηση 110%), ενώ στην τηλεόραση να αυξηθούν κάπως λιγότερο (αύξηση 75%). Η μέση αύξηση των παλμών ήταν της τάξης του 90%, από 60 σε 114.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν στο «ζόρισμα» που τραβάει η καρδιά ενός ανθρώπου στη διάρκεια ενός έντονου φυσικού στρες (θεατές στο γήπεδο) ή ενός μέτριας έντασης φυσικού στρες (θεατές τηλεόρασης), όπως το τρέξιμο.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια