Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ισπανία: πολιτικό χάος λόγω Καταλονίας

Η σύγκληση έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, στις 10 ώρα Ελλάδος, ήταν η πρώτη κίνηση της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης, μετά την ομιλία του προέδρου της Καταλονίας, ο
οποίος διακήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας, παραπέμποντάς την για… αργότερα.
Η ηγέτης της Καταλονίας «δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει», σχολίασε την ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόνμ στην Ολομέλεια του καταλονικού κοινοβουλίου, η Σοράγια Σάνθε δεν Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.
Πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα Abc, επανέφεραν το σενάριο νομικών κυρώσεων σε βάρος του ηγέτη της Καταλονίας.
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται από μια σαφή αναβολή δεν είναι αποδεκτή» τόνισε παράλληλα εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο
Ο πρόεδρος της Καταλονίας υπέγραψε, αργά το βράδυ της Τρίτης, έγγραφο «διακήρυξης ανεξαρτησίας», λίγο αφού πρότεινε στην Ολομέλεια το προσωρινό «πάγωμα» του νόμου που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος – το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ισπανική κυβέρνηση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ώστε να ανοίξει το δρόμο διαλόγου με τη Μαδρίτη.
Καταλονία - Κάρλες Πουτζδεμόν
Καταλανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ακολούθως ότι το περιεχόμενο του εγγράφου δε θα εφαρμοστεί άμεσα, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.
Το έγγραφο -το οποίο πάντως δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ- έχει τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» σημειώνεται στο έγγραφο.
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», τονίζεται επίσης.

www.ant1news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια