Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταλονία: 90% υπέρ της ανεξαρτησίας - 844 οι τραυματίες

Το συντριπτικό 90% «έπιασε» το «ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, από όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει και σημαδεύτηκε από την άγρια καταστολή
από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 844 ενώ σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, οι οποίοι φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.
Για τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι το δημοψήφισμα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ για την τοπική κυβέρνηση όμως το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα στην αυτοδιάθεση. 
Πρόεδρος της Καταλονίας: Κερδίσαμε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα». «Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα έριξε βολές και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας:«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.
Ραχόι: Τα σώματα ασφαλείας εκτελούσαν εντολές-παράνομο το δημοψήφισμα
Οι φωνές για παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι πληθαίνουν. Ο ισπανός πρωθυπουργός, ώρες μετά την ασύλληπτη βία, εικόνες της οποίας έκαναν τον γύρο του κόσμου έλυσε... την σιωπή του λέγοντας ότι θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επιμένοντας όπως είπε στην ενότητα. «Σήμερα δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα, τα σώματα ασφαλείας λειτούργησαν για την προστασία της νομιμότητας» είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.  

Αντα Κολάου για Ραχόι: «Είναι δειλός»

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε σήμερα «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.
«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (...) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η δήμαρχος της Βαρκελόνης, η οποία είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή, ζήτησε επίσης να τερματισθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Καταλονία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους διαδηλωτές προκάλεσαν τουλάχιστον 92 τραυματίες, σύμφωνα με έναν απολογισμό των περιφερειακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας. Δώδεκα αστυνομικοί και πολιτοφύλακες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).
Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».
Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».
Το απόγευμα το hashtag #RajoyDemission (Ραχόι παραίτηση) ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα στο Twitter στην Ισπανία.

Oι σκηνές βίας με τραυματισμένους διαδηλωτές σοκάρουν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από Καταλανούς αλλά και από ξένους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα δείχνουν την εθνοφυλακή της Μαδρίτης να επιτίθεται όχι μόνο σε πολίτες αλλά σε πυροσβέστες, ακόμα και στην τοπική αστυνομία.
View image on TwitterView image on Twitter
Unos trabajando sin descanso y arriesgando, otros recibiendo claveles y mirando.
Unos cobran 1.500€, otros más de 2.000€ 

H Μαδρίτη θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια

H ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφέρειας. «Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Με ανακοίνωσή της η HRW καταδικάζει τη βία και καλεί τη Μαδρίτη να επιτρέψει στους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα στην ψήφο.
Διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ στο Εδιμβούργο με τους πολιτικούς αναλυτές να σχολιάζουν την ανύπαρκτη αντίδραση της Ευρώπης.
Outside EU offices in Edinburgh. @Jonathon_Shafi calls for "a wave of solidarity" in response to every attack upon Catalan democracy.

Η τοπική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να καταδικάσουν τη βία, κάτι όμως που δεν συνέβη. Η σιωπή της ΕΕ μέχρι στιγμής είναι εκκωφαντική. Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τα επεισόδια, δήλωση έκανε και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν. Το βράδυ τη Κυριακής ο ηγέτης των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη βία αν και όπως είπε δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υπόθεση του ισπανικού λαού και της ισπανικής κυβέρνησης και ότι η Βρετανία επιθυμεί την τήρηση του νόμου και του συντάγματος.     
Την ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, επισημαίνοντας πως «η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστέα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα». «Μόνος δρόμος ο δημοκρατικός διάλογος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών» υπογραμμίζει καταληκτικά.

Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μετά από ένα συντριπτικό αποτέλεσμα στην κάλπη είναι πάρα πολύ μικρές.
Και τούτο, διότι στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας και της δικαστικής εξουσίας το δημοψήφισμα παράμενει χωρίς νομική βάση.
Ενα σενάριο θα ήταν η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μαδρίτη θα μπορούσε να απαντήσει με την κατάληψη της διοίκησης της περιοχής δια της βίας χρησιμοποιώντας το μυστηριώδες άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
Όπως είναι προφανές κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σωρεία αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, και η κυβέρνηση Ραχόι θα βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά.
Ενα άλλο σενάριο, πιο μετριοπαθές είναι η καταλανική κυβέρηση να καλέσε περιφερειακές εκλογές για να διατηρήσει το ζήτημα ανοιχτό.

Είναι πάντως σαφές ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους.

thetoc.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια