Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπε ο Νίκος Τόσκας για δολοφονία Ζαφειρόπουλου, Ρουβίκωνα, απαγωγή Λεμπιδάκη και τον 29χρονο


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Alpha Radio 98.9 και στον δημοσιογράφο Νίκο
Μάνεση.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλημερίζω τον κύριο Νίκο Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Υπουργέ, τι κάνετε; Καλά είσαστε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Μάνεση.
Δημοσιογράφος: Μόλις έλεγα στο πρόλογό μου ότι το κάθε νόμισμα της ειδησεογραφίας έχει δύο όψεις.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνήθως έτσι είναι.
Δημοσιογράφος: Η μία όψη είναι και θέλω από τα θετικά να ξεκινήσουμε, ότι η Ελληνική Αστυνομία πηγαίνει εξαιρετικά καλά, όχι μόνο το τελευταίο χρονικά διάστημα, ένα μεγάλο χρονικά διάστημα. Με μεγάλες υποθέσεις οι οποίες επιλύονται. Η υπόθεση Λεμπιδάκη και όχι μόνο. Υποθέσεις τρομοκρατίας όπως του 29χρονου και βαριά ποινικά αδικήματα τα οποία οδεύουν στην επίλυση ή έχουν επιλυθεί. Και αυτό οφείλουμε να το πούμε ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την Ελληνική Αστυνομία.
Δοθείσης ευκαιρίας, η πρώτη μου ερώτηση, θα ήθελα να είναι για αυτή την μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα της τρομοκρατίας, αναφέρομαι στον 29χρονο με τα τρομοδέματα, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, και να ρωτήσω, χωρίς να αποκαλύψουμε στοιχεία που θα πλήξουν, εννοείται, τις έρευνες, αν περιμένουμε και άλλες, εντός εισαγωγικών, εκπλήξεις. Αναμένονται και άλλες συλλήψεις σε αυτήν την υπόθεση της τρομοκρατίας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, κύριε Μάνεση, που θα δυσκολέψουν τις περαιτέρω έρευνες.
Δημοσιογράφος: Κατανοητό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν βρεθεί κάτι, θα προχωρήσει η Αστυνομία σε ό,τι προβλέπεται. Θα ήθελα όμως να κάνω μία παρατήρηση, ένα σχόλιο, συμφωνώντας μαζί σας στο θέμα των επιτυχιών. Στο πώς προέκυψαν αυτές οι επιτυχίες. Είναι κάτι που ίσως δεν έχει διερευνηθεί και έχει σχέση με την συστηματική δουλειά, με το σύστημα που έχει εγκληθεί, θα έλεγα και με την καλύτερη οργάνωση που έχει επιτευχθεί και με την καλύτερη νοοτροπία και με την συμμετοχή ακόμα και των χαμηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και με μεγάλη εθελοντική προσπάθεια αντέχουν οι Αστυνομικοί γιατί έχουν καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, ότι είναι προς το συμφέρον το δικό τους να υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας γενικότερα.
Δημοσιογράφος: Για να το δούμε λοιπόν με ένα παράδειγμα για να γίνει και πλέον κατανοητό αυτό το οποίο λέτε. Δηλαδή στον 29χρονο πώς ακριβώς φτάσαμε; Προφανώς επισταμένη έρευνα από τότε που εστάλη η πρώτη επιστολή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες πάλι, έγινε συστηματική έρευνα και συγκερασμός των στοιχείων από διάφορες υποθέσεις μέχρι που κατέληξε η Αστυνομία στο αποτέλεσμα αυτό. Όλα αυτά τα αποτελέσματα και στο θέμα του 29χρονου και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η συμμορία των Γεωργιανών, απανωτές επιτυχίες δεν είναι τυχαίες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Δημοσιογράφος: Μιας και μιλάτε για την συμμορία των Γεωργιανών, αν μου επιτρέπεται, εδώ τώρα πάμε στην άλλη όψη του νομίσματος που λέγαμε. Η αστυνομία κάνει την δουλειά της, συλλαμβάνει. Προκύπτει όμως ότι κάποιοι από αυτούς τους κυρίους είχαν αποφυλακιστεί με τον Νόμο Παρασκευόπουλου. Θέλω να πω, αν εσείς κάνετε τη δουλειά σας στην αστυνομία και συλλαμβάνετε, μήπως κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και τους αποφυλακίζουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε καλά ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτρο για όλες τις υποθέσεις.
Δημοσιογράφος: Σαφέστατα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταδικάστηκαν, πλήρωσαν, πήγαν φυλακή γιατί έκαναν κάτι, μία παράβαση, ένα έγκλημα και στην συνέχεια θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να ζήσουν μέσα στην κοινωνία χωρίς πρόβλημα. Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος έκανε ένα έγκλημα μία φορά, θα κάνει συνεχώς εγκλήματα μόλις αποφυλακιστεί.
Δημοσιογράφος: Λέω μήπως πρέπει να υπάρξει περισσότερη σπουδή, περισσότερη δεν λέει κανείς ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, γιατί δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν μεταμεληθεί αλλά νομίζω κάτι δεν πάει καλά. Βλέπετε ότι οι σκληροί κακοποιοί βγήκαν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απλά όπως δεν θα πρέπει να δεχόμαστε ενιαία αντιμετώπιση των καταδικασθέντων, δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε σε άλλη ενιαία αντιμετώπιση όλων όσων συμπλήρωσαν κάποια χρόνια και τους βγάζουνε άσχετα με ποια είναι η συμπεριφορά τους και ποιες είναι οι προοπτικές να ζήσουν ήρεμα ή όχι τα υπόλοιπα χρόνια. Πρέπει να εξετάζονται οι διάφορες περιπτώσεις -νομίζω πως εξετάζονται. Ίσως θέλει και κάποια περισσότερη προσοχή σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να μην έχουμε υποτροπή κάποιων εγκληματιών.
Δημοσιογράφος: Θα κρατήσω αυτό το οποίο λέτε, ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή και δοθείσης ευκαιρίας θέλω να ρωτήσω επειδή διαβάζω αρκετά σήμερα, εσείς ξέρετε πολλά περισσότερα, είναι αυτονόητο. Αν αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση του αδικοχαμένου του Ζαφειρόπουλου.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά σε ότι αφορά την έρευνα, έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις. Πιθανόν τις επόμενες μέρες να έχουμε και κάποια στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την αστυνομία.
Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γίνεται πολύ συστηματική δουλειά, πολύ συστηματική έρευνα.
Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος, ότι μπορεί να κλείσει αυτή η ιστορία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, τώρα πλέον μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Θέλω τώρα να περάσουμε στο άλλο ζήτημα. Έχουν προκύψει και αρκετές αντιδράσεις και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχετε κατηγορηθεί, ότι για κάποια ζητήματα χωρίς πολιτική βούληση δεν τα λύνετε και έχετε κατηγορηθεί από την Νέα Δημοκρατία. Δίνω ας πούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό το οποίο λέω. Ξέρουμε ότι κάθε Παρασκευή και κάθε Σάββατο γίνεται το λεγόμενο πάρτι μολότοφ και πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Εκεί γιατί δεν αντιμετωπίζετε αυτό το περιστατικό με τον τρόπο που και εσείς ξέρετε και η Ελληνική Αστυνομία ξέρει;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Μάνεση τα προβλήματα που υπάρχουν στα Εξάρχεια είναι δεδομένα και δεν είναι καινούργια. Δεν είναι σημερινά.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι σημερινά, έχετε δίκιο σε αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη στα Εξάρχεια, για να μην πω, ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια ότι και τα Εξάρχεια και η Δυτική Αττική χρησιμοποιούνταν σαν τον σκουπιδότοπο της Αθήνας, όσο και βαρύς και ας είναι ο χαρακτηρισμός. Δηλαδή συγκέντρωση όλων των προβλημάτων εκεί προκειμένου να μην έχουν προβλήματα άλλες περιοχές. Ήδη στα Εξάρχεια όμως, έχουν πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Κυρίως στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, εγκληματικών ομάδων, επιχειρήσεις που είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και συν αν θέλετε έγινε επιχείρηση στο σπίτι αυτό που βρέθηκε του 29χρονου και μάλιστα επιχειρήσεις που τα τελευταία 30 χρόνια, όπως μου επισημάνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν έχουν γίνει. Έρχονται λοιπόν αυτοί οι οποίοι έκαναν μόνο θεαματικές επιχειρήσεις με τις κάμερες, επιχειρήσεις οι οποίες την άλλη μέρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ξαναγύριζαν τα προβλήματα στην ίδια αρχή και μας μιλάνε για επιχειρήσεις εκεί πέρα ή για ανομία στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι αστυνομικοί δέχονται μολότοφ, το βλέπετε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμφωνώ ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτή την περιοχή αρκετά και στόχος μας είναι να μειώσουμε την ένταση αυτών των προβλημάτων ή δυνατόν να τα μηδενίσουμε και να γίνει και αυτή η περιοχή όπως και οι υπόλοιπες μια, να υπάρχει ομαλή κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Οφείλω να σας ζητήσω πάντως να δώσετε μια απάντηση στην τελευταία ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Χαρακόπουλου. Ο κύριος Τόσκας, λέει ο κύριος Χαρακόπουλος, ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες πολίτες ζουν στο πιο ήσυχο περιβάλλον, οι τελευταίες δηλώσεις που κάνατε, που είχε ποτέ η χώρα. Προφανώς δεν πέρασε σήμερα από το Σύνταγμα, αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια. Δεν ξέρει τι έγινε χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, δεν βλέπει το αστυνομικό δελτίο και πως φαίνεται να προτιμά τη θαλπωρή του γραφείου του. Πώς το σχολιάζετε αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Χαρακόπουλος στις καθημερινές του εδώ και δύο χρόνια ανακοινώσεις περιγράφει διάφορες καταστάσεις, ξέρετε. Ομως, μπορεί να μην πέρασα χθες από το Σύνταγμα, περνούσα συχνά-πυκνά όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία όπου και περνούσαμε όλοι και περνούσατε και εσείς και βλέπατε τα σύννεφα των δακρυγόνων μέρα παρά μέρα στο Σύνταγμα, τις τεράστιες συγκρούσεις που γίνονταν. Και εγώ θα αναρωτηθώ με ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να υπάρξει, να υπάρξουν τα βήματα για την ανάπτυξη, για την πρόοδο, για την έξοδο από την κρίση σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον. Ποιος θα ερχόταν να κάνει επένδυση σε ένα περιβάλλον της Αθήνας με τα δακρυγόνα και τις συγκρούσεις.
Ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να αναδείξει σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα προς άγραν ψήφου το θέμα του νόμου και της τάξης, αλλά αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί φαίνεται να επιλέγει την ατζέντα της ακροδεξιάς. Όταν έχουμε δει που οδήγησαν τις ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες επιλογές και τέτοιες ατζέντες. Εμείς απορρίπτουμε τις ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστικές δυνάμεις και δείτε το αυτό στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Κροατία, στη Γερμανία. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη, έχει μεγάλη ευθύνη η Νέα Δημοκρατία για αυτή την επιλογή τους, γιατί προσδοκά να δημιουργήσει ακροδεξιό κλίμα πολύ συντηρητικό και ακροδεξιό και συνέχεια να ψαρέψει μέσα από το κουτί.
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ εγώ οφείλω να σας ρωτήσω το φαινόμενο Ρουβίκωνα, και όταν λέω Ρουβίκωνας το γενικεύω υπάρχουν και εναλλακτικές ακτιβιστικές ομάδες που καίνε αυτοκίνητα, κυνηγούν, το φαινόμενο Ρουβίκωνα που λειτουργεί ως πολιτιστικός σύλλογος που προάγει τον αθλητισμό και τους λαϊκούς χορούς, για όσους δεν το ξέρουν έχει πάρει άδεια και από το Πρωτοδικείο, πως θα το αντιμετωπίσετε; Το δηλαδή, είμαι Ρουβίκωνας και ξέρω τι γίνεται και είμαι ο τιμωρός και εγώ θα τα κάνω έτσι και εγώ θα αποδώσω και δικαιοσύνη.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μακριά από μας κάθε νοοτροπία αυτοδικίας και κάθε « απονομή» της Δικαιοσύνης με μεθόδους αυτοδικίας. Η Αστυνομία όμως, όπου ο νόμος, όπου κάποιοι παραβαίνουν το νόμο κάνει και συλλήψεις, κάνει και προσαγωγές και μέχρι εκεί φτάνει η αρμοδιότητά της. Μετά αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Η Δικαιοσύνη στο κομμάτι του Ρουβίκωνα έχει κάνει καλά τι δουλειά της, κατά την κρίση σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Δικαιοσύνη κάνει και τη δουλειά της και τελευταία έγιναν βήματα από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες καταστάσεις, αλλά θα ήθελα πάλι να πάω στην κριτική, η οποία γίνεται σε παρεμφερή θέματα. Δεν μπορεί να γίνεται αντιπολιτευτική κριτική Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή από τη Νέα Δημοκρατία και μετά τις υπόλοιπες μέρες να παίρνει συγχαρητήρια η Αστυνομία.
Δημοσιογράφος: Για να είμαι συνήγορος του διαβόλου, βεβαίως έχει γίνει κριτική και από τμήμα βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., τα έχετε διαβάσει, έτσι, δεν είναι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, είναι και από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ναι…
Δημοσιογράφος: …για τους Ρουβίκωνες και όλα αυτά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν πει τους δικούς τους λόγους, δεν θα ήθελα να πω παραπέρα, αλλά αυτή η αντιφατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που βγαίνει στα τηλεπαράθυρα και εγκαλούν τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την δήλωσή του στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης και την επόμενη ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνεί μαζί του να του δώσει συγχαρητήρια.
Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία λέει και κάτι άλλο, ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση η ιστορία με Ρουβίκωνες και Εξάρχεια μπορεί να τελειώσει. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό σημαίνει ότι όταν ήταν Κυβέρνηση, δεν είχε πολιτική βούληση.
Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το ξέρω, θα το ρωτήσετε στη Βουλή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …γιατί δεν έλυσαν τότε τα πρόβλημα των Εξαρχείων; Κοιτάξτε να δείτε…
Δημοσιογράφος: …η άλλη βολή κύριε Υπουργέ είναι βεβαίως ότι ο Ρουβίκωνας έφτασε μέχρι το Κοινοβούλιο, έτσι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα φυσικά κατακρίνουμε αυτές τις πρακτικές, ακτιβιστικές ενέργειες σε οριακές καταστάσεις και φυσικά κατακρίνουμε και αυτοδικίες ενεργειών που έγιναν στον Ευαγγελισμό. Όμως πρέπει να δούμε το γενικότερο κλίμα. Εχει δημιουργηθεί ένα ήπιο κλίμα, με σκληρή αντιμετώπιση των εγκλημάτων, το βλέπετε αυτό σε καθημερινή βάση και ούτε δακρυγόνα έχουμε σε καθημερινή βάση, ούτε συγκρούσεις έχουμε στη καθημερινή βάση. Απλά έχουμε βέβαια υπερπροβολή από κάποια ΜΜΕ του όποιου δακρυγόνου πέσει, για λόγους προπαγανδιστικούς και έχουμε και ψέματα. Πριν από λίγο είδα τον κύριο Δένδια που βγήκε στην ΕΡΤ, μίλησε για συμμορίες Ουκρανών πορτοφολάδων στο κέντρο της Αθήνας και παίρνω τηλέφωνο την αστυνομία πριν από λίγο και ρωτάω, είχαμε Ουκρανούς πορτοφολάδες, έχουμε συλλάβει τον τελευταίο καιρό. Όχι κανέναν. Εκτός ότι θίγει και συγκεκριμένες χώρες λένε και ψέματα. Δεν γίνεται έτσι η πολιτική αντιπαράθεση.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, χαρά μου να τα λέμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Μάνεση.
Δημοσιογράφος: Γεια σας, κύριε Τόσκα.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια