Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1,5 και ποια η διαφορά του από τους υπόλοιπους τύπους διαβήτη;Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος και διακρίνεται σε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και διαβήτη κύησης.

Ωστόσο, υπάρχει και ο διαβήτης τύπου 1,5 που είναι ένας μη επίσημος όρος ο οποίος μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μια μορφή διαβήτη τύπου 1 γνωστή ως Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (Latent Autoimmune Diabetes in Adults – LADA).

Η ορολογία διαβήτης τύπου 1,5 αναφέρεται στο γεγονός ότι η πάθηση είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1 που μπορεί να μοιράζεται μερικά χαρακτηριστικά τα οποία συνηθέστερα σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1,5 διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης και έχει μια επίσης αργή εμφάνιση, όπως και οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1,5 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και απαιτεί θεραπεία με ινσουλίνη κάποια στιγμή στο μέλλον.

Λανθασμένη διάγνωση

Η λανθασμένη διάγνωση ως διαβήτης τύπου 2 είναι κάτι πολύ συχνό. Περίπου 15-20% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν διαβήτη τύπου 1,5.

Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη δεν λειτουργούν, καθώς τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 έχουν μικρή ή καθόλου αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντιμετώπιση

Η από του στόματος λήψη φαρμάκων μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι η εσφαλμένη διάγνωση καθυστερεί ακόμα περισσότερο να διαπιστωθεί.

Συμπτώματα

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 συχνά δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,5 έχουν συχνά μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από τη στιγμή που θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Τι άλλα πρέπει να ξέρετε

Ο Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (LADA) είναι μια αργά εξελισσόμενη μορφή αυτοάνοσου διαβήτη. Όπως και ο διαβήτης τύπου 1, ο LADA συμβαίνει επειδή το πάγκρεας σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, καθώς καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Όμως, σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, ο LADA συχνά δεν απαιτεί τη χορήγηση ινσουλίνης για αρκετούς μήνες έως και χρόνια μετά τη διάγνωση.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο LADA είναι ένα υποτύπος του διαβήτη τύπου 1. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο διαβήτης εμφανίζεται σε ένα συνεχές, με το LADA να πέφτει μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1,5 συνήθως είναι άνω των 30 ετών. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία (σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1) και το πάγκρεάς τους εξακολουθεί να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης, οι ασθενείς με LADA συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα με διαβήτη τύπου 2.

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και δεν έχετε περιττά κιλά, είστε σωματικά δραστήριοι ή πρόσφατα χάσατε βάρος χωρίς προσπάθεια, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν η τρέχουσα θεραπεία σας εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη για εσάς.

Αρχικά, ο LADA μπορεί να αντιμετωπιστεί με έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω διατροφής, μείωση σωματικού βάρους, άσκηση και ενδεχομένως με κάποια φάρμακα. Ωστόσο, καθώς το σώμα σας χάνει βαθμιαία την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη, θα χρειαστεί τελικά η επιπλέον λήψη ινσουλίνης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από τον καθορισμό του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης του LADA. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για εσάς. Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο διαβήτη, θα χρειαστείτε στενή παρακολούθηση για να ελαχιστοποιήσετε την πρόοδο του διαβήτη σας και τις πιθανές επιπλοκές.


Πηγή: iatropedia.gr
_