Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απίστευτο περιστατικό στην Ιαπωνία! Δημοσιογράφος πέθανε έπειτα από 159 ώρες υπερωρίας!



Οι ατελείωτες υπερωρίες και η αφόρητη πίεση που δεχόταν στη δουλειά της ήταν οι μοιραίοι παράγοντες που οδήγησαν μια δημοσιογράφο από την Ιαπωνία στο θάνατο.

Ο λόγος για την 31χρονη  Μίουα Σάντο η οποία εργαζόταν για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας της NHK και παρόλο που έχουν περάσει 4 χρόνια από το θάνατό της από ανακοπή καρδιάς, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι επιθεωρητές εργασίας συνέθεσαν τα κομμάτια του τραγικού παζλ.

Έτσι ο επίλογος για τη δημοσιογράφο φαίνεται να γράφτηκε λόγω υπερκόπωσης, καθώς τον Ιούλιο του 2013 είχε εργαστεί 159 ώρες υπερωρία, με μόλις δυο μέρες ρεπό, το διάστημα που είχε αναλάβει να καλύψει για λογαριασμό του κρατικού καναλιού τις εθνικές εκλογές στην Ιαπωνία.

Πάντως τα στοιχεία είναι θλιβερά για τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, καθώς αυτά τα περιστατικά μόνο σπάνια δεν είναι. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο εξαιτίας του εργασιακού άγχους, του υπέρμετρου φόρτου δουλειάς και των εξαντλητικών ωραρίων που καλούνται να φέρουν εις πέρας, ενώ υπάρχουν αρκετοί θάνατοι που οφείλονται στις υπερβολικά πολλές ώρες δουλειάς.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται karoshi που στα γιαπωνέζικα σημαίνει «θάνατος από υπερβολική δουλειά» και είναι μία κατάσταση η οποία εμφανίζεται εδώ και δεκαετίες! Μάλιστα, όπως γράψαμε και στο bloko.gr (εδώ), το κοινωνικό αυτό φαινόμενο αναγνωρίστηκε αρχικά το 1987, όταν το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας άρχισε να κρατά αρχείο με τις υποθέσεις αιφνίδιων θανάτων υψηλόβαθμων στελεχών.


Αν και το 2015 οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2.310, σύμφωνα με έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, σύμφωνα με το National Defence Council for Victims of Karoshi, οργάνωση για τα θύματα της μοιραίας υπερεργασίας, ο αριθμός αυτός των karoshi μπορεί να φτάνει και τις 10.000, σχεδόν δηλαδή όσα είναι και τα θύματα τροχαίων στην Ιαπωνία κάθε χρόνο!

Οι φωνές που ζητούν από τις ιαπωνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και μάλιστα πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην «υιοθεσία» κατοικίδιων ζώων, τα οποία και κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους υπαλλήλους, εφόσον μελέτες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση μαζί τους έχει συνήθως θετικό αντίκτυπο στο επαγγελματικό στρες.

Αρκετές δημοφιλείς επιλογές είναι η «υιοθεσία» γατών και σκύλων, ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εταιρία ανθρώπινων πόρων και στρατολόγησης «προσέλαβε» με … πλήρη απασχόληση δύο κατσίκες και δύο αλπακά (εδώ). 

Πηγή: now24.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια