Γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν ασθενή που ήταν για 15 χρόνια σε κατάσταση φυτού


Έναν 35χρονο ασθενή που βρισκόταν επί 15 χρόνια σε κατάσταση φυτού, κατάφεραν να επαναφέρουν Γάλλοι γιατροί.

Η κατάστασή του αυτή ήταν απόρροια ενός τροχαίου ατυχήματος. Οι γιατροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό τη συνειδητότητά του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενή ενδεχομένως και να αλλάξει όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για την κωματώδη κατάσταση. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν κάποιος παραμένει σε αυτό το στάδιο για πάνω από 12 μήνες, η κατάστασή του θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, ομάδα Γάλλων γιατρών εμφύτευσε ένα νευροδιεγέρση το στέρνο του ασθενή και επί ένα μήνα διέγειρε το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο παίζει καίριο ρόλο στο δίκτυο εγκεφάλου-σώματος, ενώ εμπλέκεται σε βασικές λειτουργίες, όπως το περπάτημα και η εγρήγορση.

«Μετά από ένα μήνα διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου, η προσοχή του ασθενή, οι κινήσεις και η εγκεφαλική δραστηριότητά του βελτιώθηκαν σημαντικά. Ο νεαρός άνδρας από την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν, πέρασε ουσιαστικά σε μια “ελάχιστα ενσυνειδητή” κατάσταση», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Άντζελα Σιρίγκου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακών Επιστημών στη Λυόν.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τη διέγερση του πνευμογαστρικού νεύρου ο ασθενής μπορούσε να ανταποκριθεί σε απλές εντολές, κάτι που δεν ήταν δυνατόν πριν. Για παράδειγμα, μπορούσε να ακολουθήσει ένα αντικείμενο με το βλέμμα του ή να γυρίσει το κεφάλι του όταν του το ζητούσαν οι γιατροί. Μετά τη νευροδιέγερση ο ασθενής μπορούσε να διατηρήσει την προσοχή του και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια μπορούσε να μείνει ξύπνιος ενώ του διάβαζαν ένα κείμενο ή να αντιδρά με έκπληξη όταν εμφανιζόταν ξαφνικά κάποιος κοντά στο κρεβάτι του.


Επιπλέον, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η νευροδιέγερση προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αύξηση σε ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικής ρυθμικής δραστηριότητας σε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν εδώ και χρόνια έχουν σχετιστεί με τον έλεγχο των κινήσεων, την αίσθηση του σώματος και την εγρήγορση. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου και η αποκατάστασή του είναι εφικτά, ακόμα και όταν έχει χαθεί κάθε ελπίδα», υπογραμμίζει η Δρ Σιρίγκου.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ως θεραπεία της επιληψίας και της κατάθλιψης, γι’ αυτό και αποφάσισαν οι Γάλλοι γιατροί να την δοκιμάσουν στο συγκεκριμένο ασθενή. Επέλεξαν τον 35χρονο καθώς βρισκόταν στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, αφού επί 15 χρόνια παράμενε «φυτό» χωρίς ενδείξεις κινητικότητας και ελπίδες για βελτίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ασθενείς κάποιες φορές έχουν εξελιχθεί αυθορμήτως από την κατάσταση «φυτού», δεν ισχύει για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όσοι είναι σε μόνιμη κατάσταση «φυτού» παραμένουν άγρυπνοι και αυτό τους διαχωρίζει από τους ασθενείς σε κώμα που δεν έχουν καμιά απολύτως ανταπόκριση. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς άγνοιας τόσο του εαυτού τους όσο και του περιβάλλοντός τους.

Οι ασθενείς με ελάχιστη συνείδηση έχουν μερική ή διαλείπουσα ενσυναίσθηση του εαυτού τους και του περιβάλλοντος και εμφανίζουν την ικανότητα να μπορούν να εκτελέσουν απλές εντολές.


Πηγή: in.gr
_