Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Sapiosexual»: Ένα νέο είδος σεξουαλικής τάσης ή είδος φετιχισμού;


Τι είναι αυτό που πραγματικά μας ελκύει σε έναν άνθρωπο;

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε ότι «η εξωτερική εμφάνιση και η ομορφιά», μολονότι αυτή είναι υποκειμενική για τον καθέναν από εμάς, αποτελεί το κλειδί για τη σύναψη μιας ερωτικής σχέσης.

Άλλοι πάλι, αν και παραδέχονται την αξία του εντυπωσιακού φαίνεσθαι, ισχυρίζονται ότι δεν αρκεί για να κρατήσει μια σχέση σταθερή μέσα στο χρόνο, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του συντρόφου που επιθυμούν να έχουν στο πλευρό τους. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά: «Την ομορφιά κάποια στιγμή την βαριέσαι. Πρέπει να έχεις και κάτι να πεις μετά το σεξ».


Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αναφέρει ο δρ Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, είναι ότι αυτό που ονομάζουμε χημεία, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο ταίριασμα και την κοινή πορεία μεταξύ των ανθρώπων.

Το να μπορεί κάποιος να ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά θέματα συζήτησης, από τον ίδιο του τον εαυτό μέχρι το κοινωνικό γίγνεσθαι, την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ηθική, είναι σίγουρα ένα πολύ συναρπαστικό και σέξι χαρακτηριστικό. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, όπου η ζωντανή ανθρώπινη εκφραστικότητα πνίγεται μπροστά στην εξύμνηση των νέων τεχνολογιών και οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και πιο πολύ, το να σου προσφέρει ένα άτομο την προοπτική να σε ακούσει και να σε κάνει να νιώσεις ότι μπορείς να ταυτιστείς μαζί του μοιάζει αξία ανεκτίμητη.

Άραγε αρκεί αυτό; Μπορεί κάποιος που δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς να ασκήσει σεξουαλική επιρροή αποκλειστικά και μόνο μέσω του μυαλού του; Μήπως κάποια στιγμή η κοινή κοσμοθεωρία δεν αποδεικνύεται αρκετή για να κρατήσει μαζί ένα ζευγάρι;

Ο όρος «sapiosexual» είναι ένας νεολογισμός που ήρθε στις μέρες μας για να καλύψει αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με το Cambridge Online Dictionary, η λέξη «sapiosexual» προέρχεται από το λατινικό επίθετο «sapien», που σημαίνει σοφός-έξυπνος, και το «sexualis», που σημαίνει σεξουαλικός. Η έννοια αυτή ενσωματώνει τις προτιμήσεις όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι έλκονται σεξουαλικά αποκλειστικά από ευφυείς ανθρώπους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση ή για άλλου είδους χαρακτηριστικά.

Εναργέστερα, τα sapiosexual άτομα, αναφέρει ο κ. Ασκητής, διεγείρονται ερωτικά από το νοητικό δυναμικό του συντρόφου τους και όχι από αυτή καθαυτή τη σωματική έλξη και την επιδίωξη της σεξουαλικής επαφής.


Μολονότι η κατηγορία των sapiosexuals δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα επισήμως ως εναλλακτικό είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, για πολλούς γίνεται περισσότερο αντιληπτή ως ένα είδος φετιχισμού.

Πρόκειται για σχέσεις ως επί το πλείστον πλατωνικού θα λέγαμε χαρακτήρα, λέει ο κ. Ασκητής, οι οποίες αναζωπυρώνονται μέσα από την πνευματικότητα και το διάλογο, χωρίς να υπολογίζουν τη διαφορά ηλικίας, τη φυλή ή το φύλο.

Σύμφωνα με τους μελετητές αυτής της τάσης, η ανάγκη για την ανεύρεση ενός «εγκεφαλικού εραστή» συναντάται και στα δύο φύλα, αν και εκτιμάται ότι αυτό το χαρακτηριστικό κυριαρχεί περισσότερο στις γυναίκες που εκφράζουν μεγαλύτερη προθυμία για εμπλοκή σε σχέσεις με ευφυείς άνδρες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι sapiosexuals μπορούν να αντιληφθούν πλήρως την ελκυστικότητα του ανθρώπινου προσώπου και σώματος. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν κανένα στοιχείο ουσιαστικής σημασίας σε αυτά. Όσο πιο έξυπνος παρουσιάζεται κάποιος, τόσο πιο γοητευτικός και ερωτεύσιμος είναι για τα άτομα αυτά.

Σήμερα, η κοινότητα των sapiosexuals στο Facebook απαριθμεί χιλιάδες μέλη. Πρόκειται για μία ακόμα -προς το παρόν ανεπίσημη- υποκατηγορία στον τομέα της σεξουαλικότητας, η οποία προσπαθεί να διαδώσει το δικό της μήνυμα μέσα από τη δημιουργία αντισυμβατικών ερωτικών σχέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ο κ. Ασκητής, αξίζει να παρατηρηθεί ότι στη σύγχρονη εποχή, όπου η γνώση των κοινωνιών αυτοπροσδιορίζεται και εξαπλώνεται κυρίως μέσα από την κοινωνική δικτύωση, όλο και πιο πολλές κατηγορίες ανθρώπων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις κάνουν την εμφάνισή τους (sapiosexual, asexual, demisexual κ.τ.λ.). Δεκάδες σχήματα προσπαθούν να προσφέρουν ταυτότητα και ασφάλεια στον άνθρωπο που μοιάζει να νιώθει μόνος και χαμένος μπροστά στις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

«Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των ανθρώπων διεγείρεται σεξουαλικά από τη -η επιδεικτική- ευφυΐα. Είναι το γονίδιο που ζητάει την καλύτερη ποιότητα για να το διαιωνίσει- και αυτό δεν αποτελεί καινούρια γνώση», λέει ο κ. Ασκητής. Ο εγκέφαλος είναι πράγματι το μεγαλύτερο όργανο του σεξ. Η συναισθηματική και διανοητική ταύτιση μεταξύ των δύο συντρόφων ενισχύει την οικειότητά τους και μετατρέπει τη σεξουαλική επαφή σε μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία με τη συμμετοχή του νου και  του σώματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές αυτό που ψάχνει ο άνθρωπος μέσα από την ερωτική του σχέση είναι ένα σύντροφο που να τον συμπληρώνει, να είναι αυτό που δεν ήταν ποτέ ο ίδιος, να τον βοηθήσει να γίνει αυτό που θέλει ή ακόμα και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, καταλήγει ο κ. Ασκητής.


Πηγή: protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια