Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Σβήνουν” την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου οι Financial Times

Άρθρο των Financial Times χαρακτηρίζει “άτυχη την Τουρκία” σ΄ ότι έχει να κάνει με την κατανομή των φυσικών πόρων της νοτιοανατολικής Μεσογείου και αγνοεί τελείως την Ελλάδα. Όχι ότι δεν
ευθυνόμαστε γι΄ αυτό.Με την αδράνειά μας επιτρέπουμε να “μας σβήνουν από τον χάρτη”.

Τι γράφουν οι Financial Times:

Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και του αραβικού κόσμου, αλλά η χώρα είναι λιγότερο τυχερή σε ότι αφορά την κατανομή των φυσικών πόρων, αναφέρεται σε ανάλυση των Financial Times.

Η Τουρκία, όπως υπογραμμίζεται, «βασίζεται στις εισαγωγές  σχεδόν για τα τρία τέταρτα της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας. Μεγάλο μέρος από τις εισαγωγές της είναι υπό τη μορφή ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της χώρας αξιοποιώντας νέες πηγές αερίου από την  ανατολική Μεσόγειο και το βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, η προμήθεια  αυτών των πόρων είναι γεμάτη με οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, ακόμη και πριν επιχειρηθεί η πρόκληση της σύνδεσής τους με την τουρκική αγορά».

«Οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται  σε τρεις χώρες – το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο – οι οποίες έχουν πολύπλοκες σχέσεις με την Τουρκία αλλά και μεταξύ τους.

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Rosneft  ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ του Κουρδιστάν σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση των τουρκικών και ευρωπαϊκών αγορών.

Η συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Rosneft, και έκανε λόγο για ένα “επιταχυνόμενο” έργο που θα οδηγήσει στη ροή του αερίου  μέχρι το 2020. Η  περίπτωση της Rosneft έδειξε πόσο δύσκολο θα είναι για την Τουρκία να ξεφύγει από το στραγγαλισμό της Ρωσίας στην  ενεργειακή της αγορά».

«Η Τουρκία βλέπει ένα νέο πεδίο ευκαιριών στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, για να εξασφαλίσει τις δικές της προμήθειες  και να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ,  υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του κ. Ερντογάν , δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ πριν από το τέλος του έτους με σκοπό την οικοδόμηση ενός αγωγού μεταξύ των χωρών. Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει μια βελτίωση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μετά από εντάσεις που κυριαρχούν στις μεταξύ τους σχέσεις από το 2010.

Το Ισραήλ υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία για να κατασκευάσει έναν ξεχωριστό αγωγό κατευθείαν προς τη δυτική Ευρώπη σε ένα σημάδι ότι η χώρα προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή πορεία  προς τις αγορές. Για την Τουρκία, η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου – καθώς και του βορείου Ιράκ – θα προστεθεί σε νέες προμήθειες που θα φτάσουν το επόμενο έτος μέσω του αγωγού Trans-Anatolian από το Αζερμπαϊτζάν», γράφουν οι Financial Times.

πηγή: militaire

   
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια