Οι ασθένειες που μπορεί να «κολλήσετε» στο γραφείο και πώς θα προστατευθείτε!


Τα μέρη που είναι μικρά, δεν αερίζονται καλά και είναι γεμάτα κόσμο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στη μετάδοση διαφόρων μικροβίων.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι και το γραφείο. Αν υπολογίσουμε και παράγοντες όπως η προσωπική υγιεινή του κάθε ατόμου εκεί μέσα… τα πράγματα δεν φαίνονται καλά.

Ποιες είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που μπορεί να κολλήσετε στο γραφείο και πώς θα προφυλαχτείτε;

Γρίπη

Τα μικρά περιβάλλοντα είναι το κατάλληλο έδαφος για να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί ο ιός της γρίπης. Ακόμα κι αν δεν έρθετε απευθείας σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, με το να αγγίζετε επιφάνειες που έχει ακουμπήσει και μετά να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Κάπως έτσι δεν την παθαίνουμε οι περισσότεροι; Πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της γρίπης, υπάρχει μια περίοδος που ο ιός δεν είναι φανερός, αλλά το άτομο εξακολουθεί να μπορεί να τον μεταδώσει. Προσπαθήστε να πάρετε άδεια και να επιστρέψετε στο γραφείο 24 ώρες αφού σταματήσετε να εκδηλώνετε συμπτώματα, για να σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.

Γαστρεντερίτιδα

Είναι γρίπη στομάχου και μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά αν δεν είναι όλοι σχολαστικοί στο πλύσιμο  των χεριών τους. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και μέσω της αναπνοής ή του νερού, αν είναι μολυσμένα. Πρέπει να θυμάστε ότι ο #1 κανόνας για να είστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται στο γραφείο είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Πόνος στη μέση

Η κακή στάση του σώματος στο γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, όπως και το να σηκώνετε μεγάλα βάρη χωρίς τη σωστή στήριξη. Τα καλά νέα είναι ότι -τις περισσότερες φορές- ο πόνος στη μέση ή στην πλάτη, θα φύγει σε λίγες μέρες. Αν, όμως, επιμένει, θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η τακτική γυμναστική, η σωστή διατροφή, αλλά και ο σωστός ύπνος, θα σας βοηθήσουν πολύ στο να μην πονάτε κατά μήκος της σπονδυλικής σας στήλης.

Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι λόγω έντασης ή στρες είναι πολύ κοινοί. Μπορεί να επιδεινωθούν από το να κοιτάμε την οθόνη ενός υπολογιστή για πολλές ώρες, αλλά μπορεί και να οφείλονται σε πιασμένους μύες στο λαιμό, στο σαγόνι ή και στο πρόσωπο.

Επιπλοκές λόγω στρες

Για πολλούς εργαζόμενους, το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ημέρας τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες έχουν συσχετιστεί με περισσότερες μέρες αναρρωτικής άδειας. Και όσο πιο απαιτητική είναι η δουλειά σας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την ψυχική σας υγεία. Το στρες συνδέεται με προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή αλλά και η κακή συγκέντρωση, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σωματικά. Συγκεκριμένα, το στρες συνδέεται άμεσα με προβλήματα όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι, καρδιοπάθεια, αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα.


Πηγή: iatronet.gr
_