Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε εξέλιξη άσκηση για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης τζιχαντιστών στην Πάτρα

Σε εξέλιξη είναι απο το πρωί, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, μεγάλη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ, με τη συμμετοχή και άλλων υπηρεσιών, για την
αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης τζιχαντιστών, στην Πάτρα.
Ταυτόχρονα προετοιμάζονται απά το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και άλλες δύο ασκήσεις για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, στην Αθήνα, για τα μέσα Οκτώβρη, εκ των οποίων η μία θα είναι σε πραγματικό χώρο και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.
Τόσο η σημερινή άσκηση στην Πάτρα, όσο και οι άλλες δύο που πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα, αποτελούν συνέχεια της συντονισμένης άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με την επωνυμία «Τυφώνας 2017».
Στην Πάτρα έχει μεταβεί από χτες ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις ενέργειες των φορέων ασφαλείας που συμμετέχουν.
Η άσκηση περιλαμβάνει σενάρια επίθεσης τζιχαντιστών με αυτοκίνητα, κυρίως σε πολυσύχναστους χώρους της πόλης και στο λιμάνι, με αφορμή τις τελευταίες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μετά το μεσημέρι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει για την Ελληνική Αστυνομία η διπλή άσκηση (επί χάρτου και σε πραγματικό χρόνο και χώρο) που θα γίνει στα μέσα Οκτώβρη στην Αθήνα, με την επωνυμία «Τυφώνας 2», καθώς θα είναι διευρυμένη και θα επεξεργάζεται σενάρια επιθέσεων στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας (Μοναστηράκι, Ερμού, κ.λ.π.).
Η συγκεκριμένη άσκηση στοχεύει στο να εκτιμηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των φορέων σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας και στην αξιολόγηση λύσεων για την αποτροπή επίθεσης με όχημα, εναντίον πολιτών σε πολυσύχναστους δρόμους και κυρίως εμπορικούς πεζόδρομους.
Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο πλαίσιο του «Τυφώνα 2017», ως συνέχεια της πρώτης επί χάρτου, που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την συμμετοχή μόνο των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύθηκε, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση εισροής ατόμων από τη Συρία και το Ιράκ.
Στην άσκηση «Τυφώνας 2», εκτός από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ, θα συμμετάσχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και του δήμου, καθώς και άλλων φορέων.
«Πρόκειται για μία διακλαδική και διυπηρεσιακή διευρυμένη άσκηση, προκειμένου να διαπιστώσουμε το επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητα και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων και να βελτιώσουμε τυχόν ατέλειες και προβλήματα που θα εντοπιστούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Την άσκηση οργανώνει το ΚΕΜΕΑ, αλλά θα υπάρχει ένα «διευθυντήριο» στο οποίο θα συμμετάσχουν συντονιστές που θα έχουν οριστεί από κάθε υπηρεσία και φορέα ξεχωριστά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια