Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι σε οστρακοειδή του Σαρωνικού

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πρώτοι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τις 14 Σεπτεμβρίου σε οστρακοειδή, σε ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού που χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

 

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων, σε ότι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), ήταν αρνητικά με την έρευνα να συνεχίζεται.

 

 

Συνεχείς είναι επίσης οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Σε ότι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, έπειτα από εντολή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους.

 

 

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

 

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναμένεται το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

 

 

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

_