Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η βιομηχανία αλκοόλ παραπλανεί τους καταναλωτές σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του στην υγεία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες!


Πριν από αρκετά χρόνια και με την έλλειψη πολλών και ευρύτερων επιστημονικών ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, οι καπνοβιομηχανίες είχαν προχωρήσει σε καμπάνιες υποβάθμισης των πραγματικών κινδύνων.

Σήμερα βέβαια η σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο, αλλά και οι υπόλοιπες επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός σε σημείο που πλέον υπάρχουν και οι σχετικές προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων.

Τι γίνεται, όμως, με το αλκοόλ;

Επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν πως η βιομηχανία του αλκοόλ παραπλανεί τους πότες για τους πραγματικούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους, ακριβώς όπως έκανε κατά το παρελθόν και η βιομηχανία καπνού.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως εννέα στις δέκα ιστοσελίδες και έντυπα που χρηματοδοτούνται από το λόμπι της βιομηχανίας του αλκοόλ «διαστρεβλώνουν ή παραποιούν» τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί καθορισμένο παράγοντα κινδύνου για μια σειρά ασθενειών, και αντιστοιχούν στο 4% των νέων περιπτώσεων καρκίνου που παρουσιάζονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του Guardian και της Telegraph, πολλοί παρασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών χρηματοδοτούν οργανισμούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προωθούν την «υπεύθυνη κατανάλωση» και προωθούν αντίστοιχα προϊόντα.


Ωστόσο, η νέα επίμαχη μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους ιστοτόπους υποβάθμιζαν τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει το αλκοόλ ή αρνούνται οποιαδήποτε σχέση της κατανάλωσης αυτού με την εμφάνιση καρκίνου.

Συνήθως μάλιστα η βιομηχανία του αλκοόλ παρουσιάζει, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Drug and Alcohol Review, τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου ως εξαιρετικά πολύπλοκη υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις συνεπούς ή ανεξάρτητου συνδέσμου.

Άλλες τακτικές των βιομηχανιών που εντοπίζει η μελέτη είναι η άρνηση πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση αλκοόλ και καρκίνου ή ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ελαφρά ή μέτρια κατανάλωση. Επίσης, το αλκοόλ παρουσιάζεται ως ένας μόνο κίνδυνος μεταξύ των πολλών που υπάρχουν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Mark Petticrew, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι οι τακτικές αυτές που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιες με αυτές που είχε επιστρατεύσει η βιομηχανία καπνού πριν από δεκαετίες.

«Υπάρχουν προφανείς παραλληλισμοί με την παγκόσμια εκστρατεία δεκαετιών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας με στόχο να παραπλανήσει το κοινό για τον κίνδυνο του καρκίνου. Και τότε χρησιμοποιήθηκαν οργανισμοί-βιτρίνες και εταιρείες με κοινωνικές δράσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές που εξέτασαν ιστότοπους και δημοσιεύσεις σχεδόν 30 οργανώσεων στον τομέα του αλκοόλ διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του εντέρου συνήθως παραλείπονταν ή (σ.σ. τα στοιχεία) διαστρεβλώνονταν.


Εκτιμούν μάλιστα πως ο λόγος που «παραλήφθηκαν» ήταν ακριβώς επειδή ανήκουν στην κατηγορία των καρκίνων που εμφανίζονται πολύ συχνά.

Με τη σειρά της η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Μελετών για το Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Katherine Brown δήλωσε: «Η έκθεση αυτή δείχνει ότι, όπως και η βιομηχανία καπνού πριν από αυτές, οι εταιρείες που παράγουν αλκοόλ παραπλανούν τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον καρκίνο. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε μια κερδοσκοπική βιομηχανία για την προώθηση της δημόσιας υγείας».

Ο δε καθηγητής, σερ Ian Gilmore, πρόεδρος της Alcohol Health Alliance στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε πως όταν μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, έχουν τόσο την ανάγκη όσο και το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε ξεκάθαρη ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ.. «Ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε εθελοντικές συμφωνίες με τις βιομηχανίες του αλκοόλ που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία των ανθρώπων».

Οι δε συγγραφείς της μελέτης καλούν τώρα την πολιτεία και τους φορείς δημόσιας υγείας να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τη βιομηχανία, η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη πολιτικών για το αλκοόλ σε πολλές χώρες.


Πηγή: huffingtonpost.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια