Ποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά, αλλά αυτά είναι και τα πιο δύσκολα.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σχετικά με την ευτυχία, η οποία αποτελεί τη μακροβιότερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ πάνω στο θέμα, απεδείχθη ότι οι δυνατές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, η ασφάλεια και η υγεία είναι οι βασικότεροι πυλώνες για την κατάκτηση του πολυπόθητου αγαθού.

Τώρα μια νέα έρευνα, επιβεβαιώνοντας την αξία των απλών, βασικών αναγκών για μια καλή ζωή, μιλάει για δύο απλές, καθημερινές «καταστάσεις» της ζωής που όλοι -και μάλλον ανεξαιρέτως- απολαμβάνουμε να κάνουμε. Το θέμα είναι πόσο συχνά και πόσο ποιοτικά τις κάνουμε, όταν τελικά έρχεται ώρα.

Ο ικανοποιητικός ύπνος (αυτός που ξυπνάς και νιώθεις πραγματική ευεξία) και το καλό σεξ (ναι, αυτό που σε κάνει να ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση και θετικό αντίκτυπο στο σύγχρονο wellbeing απ' ότι έχουν τα χρήματα (τα οποία φυσικά και χρειαζόμαστε για να έχουμε μια καλή ζωή, αλλά δεν αρκούν).

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου απέδειξε ότι το «σκορ ευζωίας» (Living Well score) που μετράει η πλειονότητα, σύμφωνα με μια κλίμακα που οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να αξιολογήσουν, ανέρχεται στα 62.2/100 (μέτρια πράγματα δηλαδή), ενώ αυτοί με σκορ από 72 έως 92/100 αποτελούν μόλις το 20% των συμμετεχόντων.


Ο πρώτος από τους βασικούς παράγοντες είναι ο καλός ύπνος. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι όσοι απολαμβάνουν συχνά έναν καλό ύπνο, απολαμβάνουν περισσότερο και τη ζωή και μάλιστα με έναν τρόπο που η ευχαρίστηση που παίρνουν από τον ύπνο, ξεπερνά αυτή που θα ένιωθαν αν ξαφνικά διπλασίαζαν τα χρήματά τους.

«Ο ποιοτικός ύπνος είναι μείζον παράγοντας για καλή ζωή», δηλώνουν οι βρετανοί ερευνητές.  Μάλιστα, οι πιο ξεκούραστοι άνθρωποι σημείωσαν, κατά μέσο όρο, 15 βαθμούς περισσότερο από εκείνους που δεν κοιμούνται καλά.

Φτάνει όμως μόνο αυτό;

Μετά από έρευνα σε 8.250 ενήλικες εκ των οποίων τα 2/3 απ' όσους δήλωσαν πιο χαρούμενοι ήταν και αυτοί που ανέφεραν μια ικανοποιητική και γεμάτη σεξουαλική ζωή, είναι καταφανές ότι η ποιότητα στο σεξ επιδρά κάτι παραπάνω από θετικά στην αίσθηση ότι ζούμε καλά.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι και η διαπίστωση των ερευνητών ότι οι αληθινές -και όχι τυπικές- σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, από τους γειτονες μέχρι τους φίλους μας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στα επίπεδα της ευτυχίας μας. Το 73% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι έχουν μια καλή ζωή ανέφεραν ισχυρούς δεσμούς με το κοινωνικό τους περιβάλλον.


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα άγχη της σύγχρονης ζωής και να κατακτήσουμε την ευτυχία, δεν είναι η συσσώρευση υλικών αγαθών. Ας αρχίσουμε λοιπόν να την ψάχνουμε στα «σωστά» μέρη!


Πηγή: bovary.gr
_