Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από τι κινδυνεύουν λιγότερο όσοι ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές;


Όσοι ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, όσο περισσότερα χρόνια σπουδάζει κάποιος, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που σπούδασαν κατά μέσο όρο 3,6 έτη μετά το σχολείο, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή αργότερα.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτό συμβαίνει επειδή οι μορφωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, τρώνε πιο υγιεινά και κάνουν περισσότερη άσκηση.

Είναι επίσης πιθανό να καταλάβουν καλύτερες θέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερα εισοδήματα και υποφέρουν λιγότερο από άγχος, κάτι που είναι εξαιρετικά επωφελές για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα αποτελεί ισχυρό τεκμήριο για τα οφέλη που έχει η εκπαίδευση για την υγεία.

Η νέα μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε 540.000 ανθρώπους, είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό προφίλ των συμμετεχόντων και χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αποκλείσουν τον αντίκτυπο των προϋπαρχουσών συνθηκών ή άλλων επιβαρυντικών παραγόντων.

Αφού ανέλυσαν 162 γενετικές παραλλαγές και απέκλεισαν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στην εκπαίδευση μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το δρα Taavi Tillmann από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, το 50% των επιδράσεων της εκπαίδευσης συνδέεται με τον τρόπο ζωής. Οι πτυχιούχοι είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη χοληστερόλη και να μην είναι παχύσαρκοι.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση τείνουν να αισθάνονται καλύτερα για τους εαυτούς τους, να είναι πιο αισιόδοξοι για τη ζωή και να έχουν λιγότερο άγχος. Το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στις καρδιακές παθήσεις, αυξάνοντας τις ορμόνες που προκαλούν φλεγμονή».


Πηγές: dailymail.co.uk, onmed.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια