Μαύρισε η παραλιακή - Ξέφυγε η πετρελαιοκηλίδα ως τον Αγιο Κοσμά και το Καλαμάκι

Η πετρελαιοκηλίδα που «έπνιξε» την Σαλαμίνα δεν έμεινε εκεί. Επεκτάθηκε και μάλιστα έχει φτάσει εκτός από την Πειραϊκή και την Φρεαττύδα και σε Καλαμάκι, Αγιο Κοσμά, και Ελληνικό.


Εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί και εκεί και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ήδη γίνεται έλεγχος από κλιμάκια του Λιμενικού.

Η πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά

Το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας που κάλυψε τις ακτές της Σαλαμίνας ήταν προς τον Πειραιά, σύντομο και καταστροφικό.
Φρεαττύδα και Πειραϊκή γέμισαν μαζούτ, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι αγαπημένες παραλίες των πειραιωτών όπως του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και μπροστά από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι μαύρες.

Στόχος να μην γίνει και άλλη διαροοή

Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός.
Στην σύσκεψη που έγινε ο γ.γ.  τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να γίνει απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.
Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.
«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε.  

Πως αντιμετωπίζουν την πετρελαιοκηλίδα

Πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου προσπαθούν από το πρωί στις παραλίες αυτές να καθαρίσουν την περιοχή. 
Ταυτόχρονα, σκάφη αντιρρύπανσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα στην Σαλαμίνα.
Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αρχίσουν και οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.
Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου.
Στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών από την πετρελαιοκηλίδα.
Έκτακτη σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
newsit.gr
_