Άγχος ή κατάθλιψη; Ποιες είναι οι διαφορές;


Πολλές φορές υπάρχει μια σύγχυση αν αυτό που βιώνουμε είναι άγχος ή κατάθλιψη.

Κλινικά το άγχος θα μπορούσε να διαχωριστεί σε αρκετούς τύπους, όπως η διαταραχή πανικού, η κοινωνική αγχώδης διαταραχή, ειδικές φοβίες, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Στην περίπτωση της κατάθλιψης θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη μείζων καταθλιπτική διαταραχή, τη δυσθυμική διαταραχή, την οξεία και χρόνια κατάθλιψη, την ενδογενή ή αντιδραστική κατάθλιψη, την αγχώδη κατάθλιψη, την ψυχωτική ή νευρωτική κατάθλιψη, την πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή κατάθλιψη, την άτυπη κατάθλιψη, την εποχική κατάθλιψη, την επιλόχεια κατάθλιψη και αρκετές ακόμα υποκατηγορίες.


Σύμφωνα με το DSM-IV & DSM-V, τα συμπτώματα στις αγχώδεις διαταραχές έναντι των καταθλιπτικών διαφοροποιούνται αρκετά μεταξύ τους παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η συμπτωματολογία να συνυπάρχει ταυτόχρονα σε ένα άτομο, όπως για παράδειγμα η  «Αγχώδης Κατάθλιψη».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η κ. Αγγελική Κοσκερίδου Νιάρχου, Διδάκτωρ Φυσικοπαθητικής και Ψυχοθεραπεύτρια, αυτό που διαφοροποιεί τις αγχώδεις διαταραχές είναι... η ύπαρξη έντονου στρες, υπερκινητικότητας, δυσκολίας χαλάρωσης και υψηλής ποσότητας ενέργειας που προκαλεί αρκετά ψυχοσωματικά συμπτώματα υπερλειτουργίας του οργανισμού.


Πολλές φορές οι κρίσεις πανικού είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης έντονου άγχους στον οργανισμό.

Συμπτώματα άγχους:
 1. Συναισθήματα πανικού, φόβου και ανησυχίας
 2. Ξηροστομία
 3. Ζαλάδα
 4. Πόνος στο στήθος
 5. Πονοκέφαλοι
 6. Ναυτία
 7. Στομάχι που ενοχλεί
 8. Ασφυξία – Δυσκολία αναπνοής
 9. Αίσθημα καψίματος στο δέρμα
 10. Αίσθημα ότι το άτομο θα τρελαθεί
 11. Αύξηση παλμών καρδιάς – ταχυκαρδία
 12. Αίσθημα ηλεκτροσοκ
 13. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα χέρια
 14. Αίσθημα αδύναμων ποδιών
 15. Αδυναμία ξεκούρασης
 16. Προβλήματα ύπνου – αυπνίες
 17. Μυϊκή ένταση

Αντίθετα, στις καταθλιπτικές διαταραχές είναι σύνηθες ο οργανισμός να υπολειτουργεί με έλλειψη διάθεσης για πάνω από δύο συνεχόμενες εβδομάδες, τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμα πιο έντονα το πρωί, με έλλειψη ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και μειωμένο ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες σχέσεις. Συνήθως η τελική διάγνωση της κατάθλιψης διεξάγεται με την παρουσία επιπρόσθετων συμπτωμάτων.

Συμπτώματα Κατάθλιψης:
 1. Έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, τις σχέσεις και την ίδια τη ζωή πολλές φορές
 2. Κόπωση και αίσθημα μειωμένης ενέργειας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας
 3. Ενοχικότητα και εσωτερικό αίσθημα ότι το άτομο δεν αξίζει
 4. Μειωμένη αυτοεκτίμηση
 5. Μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία
 6. Αϋπνία ή υπερυπνία (υπερβολικός ύπνος) σχεδόν κάθε μέρα
 7. Μειωμένη συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα
 8. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία
 9. Απώλεια βάρους ή αύξηση κιλών: Σημαντική διαφοροποίηση στο βάρος του σώματος περίπου 5% σε διάστημα ενός μήνα

Η τελική διάγνωση, σύμφωνα με την κ. Κοσκερίδου Νιάρχου, μπορεί να διεξαχθεί συμβουλεύοντας τον ειδικό κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ενώ η ουσιαστική αντιμετώπιση όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και των ίδιων των διαταραχών ή της δυσλειτουργικότητας του ατόμου μπορούν να βελτιωθούν άμεσα με συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.


Στις περιπτώσεις που η λειτουργικότητα του ατόμου είναι χαμηλή μπορεί να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή ή η εναλλακτική ιατρική αγωγή αποφεύγοντας την κλασική φαρμακευτική αγωγή εφόσον συμβουλευτεί τον ειδικό θεραπευτή και κριθεί κατάλληλη για το θεραπευόμενο.


Πηγή: kontasou.com
_