Ακμή ενηλίκων: Ποιες είναι οι αιτίες της;


Η ακμή δεν αποτελεί μόνο «προνόμιο» της εφηβείας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και μετά την ενηλικίωση για διάφορους λόγους.

Σε κάθε φάση της ζωής οι αιτίες της ακμής μπορεί να διαφέρουν, επομένως η σωστή διάγνωση από το δερματολόγο είναι το πρώτο βήμα για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και να ανακτήσετε τη λεία όψη και τη λάμψη του δέρματός σας.

Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες της ακμής μετά την εφηβεία είναι οι εξής:

1. Υπερβολικό στρες

Το στρες ως βιολογική διεργασία χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος. Η λιπαρότητα με τη σειρά της φράζει τους πόρους κι έτσι εμφανίζονται πιο εύκολα σπυράκια.

2. Ορμονικές διαταραχές

Η αυξημένη τεστοστερόνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες είναι δύο κοινά ορμονικά προβλήματα που οδηγούν στην ακμή.

3. Περιεμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, περίοδος

Και στην περίπτωση αυτή οι ορμόνες είναι αυτές που ευθύνονται για τα σπυράκια. Πριν την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό ή πριν την έμμηνο ρύση παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές στο γυναικείο οργανισμό οι οποίες συντελούν στην αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος, άρα και στην ακμή.

4. Διαστολή των πόρων

Η σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης από το δέρμα με την πάροδο των ετών κάνει τους πόρους να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να απορροφούν πιο εύκολα τη λιπαρότητα και να φράζουν.


Πηγές: prevention.com, onmed.gr
_