Πώς θα πλύνετε με το σωστό τρόπο τα χέρια σας; Δείτε το τεστ με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες!


Τα χέρια μας μπορεί να φιλοξενούν πολλά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες.

Τέτοια βακτήρια είναι τα E.coli, Salmonella, Clostridium difficile, το καμπυλοβακτηρίδιο, το MRSA (το οποία είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά), αλλά και πιο «ήπια» βακτήρια, όπως εκείνα που προκαλούν κρυολόγημα και ίωση.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Αν και πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το πλύσιμο χεριών είναι κάτι πολύ απλό, ωστόσο το πρωτότυπο πείραμα που θα δείτε αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν τα λογαριάζετε καλά τα πράγματα.

Το πείραμα είχε ως εξής: Μετά από το πλύσιμο των χεριών της με διαφορετικό τρόπο/μέθοδο κάθε φορά, η «πρωταγωνίστρια» τα έβγαζε φωτογραφία με ειδική κάμερα που είχε την επιλογή χρήσης υπέρυθρου φωτισμού στη λήψη της φωτογραφίας. Χρησιμοποίησε επίσης ένα ειδικό τζελ, το οποίο κάνει τα βακτήρια να φωσφορίζουν και να φαίνονται καθαρά στο υπεριώδες φως.

Όσο πιο λευκό φαίνεται το δέρμα στις φωτογραφίες, τόσο περισσότερα μικρόβια, βακτήρια και άλλες ακαθαρσίες έχουν μείνει στα χέρια μετά το πλύσιμο...

Πριν το πλύσιμο


Μέθοδος πλυσίματος 1: Απλό καθάρισμα με νερό για 3 δευτερόλεπτα και τίναγμα των χεριών


Όταν δεν υπάρχει σαπούνι ή πετσέτα, τότε όλοι μας απλά ρίχνουμε νερό στα χέρια μας και τα τινάζουμε, σωστά; Ωστόσο, αυτό δεν κάνει και πολλά για να απομακρυνθούν τα βακτήρια από τα χέρια μας. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, το χέρι είναι... κάτασπρο!

Μέθοδος πλυσίματος 2: Πλύσιμο χεριών με σκέτο νερό για 6 δευτερόλεπτα – Χωρίς σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα


Τα 6” είναι ο μέσος χρόνος που οι άνθρωποι πλένουμε τα χέρια μας. Αλλά δεν είναι αρκετός για να αφαιρέσει τα βακτήρια. Οι ειδικοί συνιστούν πλύσιμο με σαπούνι για τουλάχιστον 15”. Στην προκειμένη περίπτωση, το πλύσιμο μόνο με νερό για παραπάνω χρόνο από τη Μέθοδο 1, είχε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι δεν απομάκρυνε τα βακτήρια. Σε αυτό βοήθησε και το σκούπισμα με πετσέτα.

Μέθοδος πλυσίματος 3: Πλύσιμο χεριών για 6 δευτερόλεπτα με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα


Αυτό είναι το συχνότερο που κάνουμε οι περισσότεροι. Το σαπούνι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο πλύσιμο των χεριών. Δεν σκοτώνει τα βακτήρια τόσο, όσο τα απομακρύνει και τα παίρνει μαζί του στο... νεροχύτη. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, αλλά και πάλι όχι ικανοποιητικά.

Μέθοδος πλυσίματος 4: Πλύσιμο χεριών για 15δευτερόλεπτα με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα


Αυτός είναι ο συνιστώμενος χρόνος τριψίματος με σαπούνι και νερό από τους ειδικούς. Αλλά μόλις το 15% των ανθρώπων ακολουθούν αυτήν τη συμβουλή. Εντούτοις, όπως βλέπετε, έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα...

Μέθοδος πλυσίματος 5: Πλύσιμο χεριών για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα


Όπως ήταν αναμενόμενο, όσο περισσότερο τρίβετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, τόσο καλύτερα απομακρύνετε τα βακτήρια από αυτά. Τα 30” είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αν το μετρήσετε την ώρα που πλένεστε, αλλά ίσως να αξίζει την υπομονή σας τελικά...


Πηγές: dailymail.co.uk, iatropedia.gr
_