Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη διάθεση της εφορίας στοιχεία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικότερα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν σε 49 χώρες αναμένεται να λάβει εντός του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εν συνεχεία θα αποστείλουν τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών για τους αλλοδαπούς που έχουν λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα όσοι έχουν λογαριασμό για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Βερμούδες και την Αγγλία, και δεν το έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές αρχές, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς τα στοιχεία τους θα περιέλθουν σε γνώση των φορολογικών αρχών.

Στην περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά καθώς φθάνουν μέχρι και στο 120% του κεφαλαίου.

Δηλαδή, κινδυνεύουν με αφανισμό. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό.

Στο στόχαστρο όμως θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, τα οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές.

Τα στοιχεία που θα αποσταλούν από όλες τις φορολογικές διοικήσεις που συνεργάζονται αφορούν:

α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων. 

β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.

• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στοιχείων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η 31η Mαΐου κάθε έτους, ενώ ειδικά για φέτος η πρώτη αποστολή στοιχείων πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχεία των χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούνται στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια