Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κίνδυνοι της σχολικής τσάντας για την υγεία των παιδιών


Το κουδούνι θα χτυπήσει αύριο σηματοδοτώντας την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα παιδιά κρατώντας τη σχολική τους τσάντα θα μπουν στην τάξη.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, η σχολική τσάντα κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Οι ειδικοί έχουν κρούσει πολλές φορές και κατά το παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου και η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά είναι μια καλή αφορμή για υπενθύμιση προς τους γονείς, που έχουν την ευθύνη για να διαλέξουν το σωστό είδος τσάντας, πώς να την γεμίζουν και πώς να την μεταφέρουν τα παιδιά.

Ενδεικτικά, ένα υπερβολικά «φορτωμένο» σακίδιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μέση των μαθητών ή ακόμα και άλλα μυοσκελετικά ζητήματα.

Επομένως, μια τροχήλατη τσάντα που δεν θα επιβαρύνει τόσο τους ώμους του παιδιού, ίσως είναι η ιδανική λύση, όπως προτείνουν και οι ειδικοί, όμως και πάλι δεν πρέπει να περιέχει μεγάλο βάρος. Με άλλα λόγια, να μην ξεπερνά το 10 με 15% του σωματικού βάρους του μαθητή.

Ακόμα και αν η τσάντα με ροδάκια δεν είναι εφικτή ως προς αγορά ή το παιδί την αρνηθεί, το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι το σακίδιο με δυο λουριά για να μοιράζεται το σύνολο του βάρους και στους δυο ώμους. Καλό θα είναι να αποφεύγονται αυτά με το ένα, καθώς δεν βοηθά στην ορθή κατανομή του φορτίου.

Επιπρόσθετα, τα λουριά θα πρέπει να έχουν επένδυση για να μην πληγώνουν τους μαθητές στα σημεία που την φορούν. Καλό είναι ακόμα η τσάντα να έχει και ζώνη στη μέση έτσι ώστε να μοιράζεται καλύτερα το βάρος στο σώμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, τα σακίδια πλάτης μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη, τους ώμους και το λαιμό όταν είναι πολύ βαριά. Επιπλέον, μια πολύ βαριά τσάντα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία ενός παιδιού με αποτέλεσμα να πέσει, να σκοντάψει κτλ.

Όσο για τα αντικείμενα που θα προστεθούν σ’ αυτήν, πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιράζεται το βάρος μεταξύ της κύριας θήκης και των δευτερευόντων αποθηκευτικών χώρων.

Ένα τελευταίο στοιχείο που είναι με τη σειρά του μείζονος σημασίας, είναι η στάση του σώματος. Η πλάτη του παιδιού θα πρέπει να είναι ίσια και να μην γέρνει ώστε να λειτουργούν σωστά οι μύες που στηρίζουν τη μέση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια