Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μια σύλληψη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Ενας 18χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Ντόβερ από Βρετανούς αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του μετρό του Λονδίνου. Η
αστυνομία τόνισε ότι η σύλληψη αυτή είναι «σημαντική» και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται.
Οι αρχές συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και προκάλεσε τον τραυματισμό 29 ατόμων.
Η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας.
«Αναζητούμε τους υπόπτους», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μαρκ Ρόουλεϊ. Η έρευνα έχει σημειώσει «πράγματι πρόοδο», πρόσθεσε.«Κάποιος τοποθέτησε αυτό τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο μετρό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί ως προς το ποιος είναι και για πιθανούς συνεργούς», διευκρίνισε. Ο Ρόουλεϊ έκανε ακόμη λόγο για «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό». Τα απομεινάρια της βόμβας εξετάζονται από τους επιστήμονες, πρόσθεσε. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο χρονοδιακόπτης της βόμβας δεν λειτούργησε.
«Ένα ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό του ή των δραστών της επίθεσης, είχε δηλώσει προηγουμένως στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.
Την ευθύνη για την επίθεση, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με ανακοινωθέν που διένειμε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης, Amaq, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συνολικά 1.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, ενώ το επίπεδο συναγερμού, μετά από εντολή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο.
Στον τελευταίο απολογισμό τους, χθες, οι υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι 29 τραυματίες νοσηλεύονται, η πλειονότητα για εγκαύματα, Κανείς δεν φέρει σοβαρά τραύματα.
Η Τερέζα Μέι εκτίμησε πως «ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές».
Ο δήμαρχος του Λονδίνου καταδίκασε «τους αχρείους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να μας πλήξουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας».
Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε στο Twitter τους «αποτυχημένους» τρομοκράτες λέγοντας ότι ήταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τερέζα Μέι η οποία απάντησε ζητώντας να «μην διατυπώνονται εικασίες για μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η Βρετανία επλήγη τους τελευταίους μήνες από ένα κύμα επιθέσεων, στο πλαίσιο του πολλαπλασιασμού των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη.
Τον Μάιο, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε με αυτοσχέδια βόμβα στην έξοδο μιας συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, με απολογισμό 22 νεκρούς. Τον επόμενο μήνα, επιβαίνοντες σε ένα φορτηγάκι έπεσαν πάνω σε περαστικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν πολλούς, σκοτώνοντας οκτώ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡ)
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια