Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η υψηλή κατανάλωση τροφών με σίδηρο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη


Όσοι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφών με σίδηρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο.

Η καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή NUS-Duke της Σιγκαπούρης Κο Γουν Πουάι και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα Singapore Chinese Health Study στην οποία είχαν λάβει μέρος 63.257 ενήλικες, 45-74 ετών, την περίοδο 1993-1998 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου 11 χρόνια.

Η μελέτη έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και πουλερικών και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.


Ειδικότερα, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη των ζωικών αυτών τροφών είχαν 23% και 15% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αντίστοιχα, ενώ η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν τον υποκείμενο μηχανισμό που κόκκινο κρέας και πουλερικά συντελούν στην εκδήλωση του διαβήτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση της περιεκτικότητας όλων των κρεατικών σε σίδηρο και διαπίστωσαν δοσο-εξαρτώμενη θετική σχέση με το διαβήτη.

«Το μήνυμα της μελέτης για το κοινό είναι ότι δεν χρειάζεται να εξορίσουμε το κρέας από τη διατροφή μας. Θα πρέπει απλώς να μειώσουμε την κατανάλωσή του, ειδικά του κόκκινου κρέατος και να προτιμάμε άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, το στήθος κοτόπουλου που περιέχει λιγότερο σίδηρο, καθώς και γαλακτοκομικά ή φυτικές πρωτεΐνες, για να έχουμε μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη» τονίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.


Πηγή: onmed.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια