Περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας με έδρα την Αθήνα ζητά η Ελλάδα


Την πρωτοκαθεδρία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που εδρεύει στην Αθήνα, μαζί με περισσότερα χρήματα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv. Συγκεκριμένα η αρθρογράφος της ιστοσελίδας συνομιλεί με το Βασίλη Μαγκλάρα, γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει από τον ENISA να έχει μεγαλύτερο και αποκλειστικό ρόλο σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Και τούτο, παρατηρεί το δημοσίευμα, διότι εντός του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει ένα νέο νομικό ρόλο για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό.

Από την πλευρά του, ο ENISA ασκεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια για αύξηση κονδυλίων, αλλά η Επιτροπή αρνείται μέχρι τώρα να ενισχύσει τους πόρους του οργανισμού, οι οποίοι φτάνουν ετησίως τα 11 εκατ. ευρώ. «Κι εμείς θέλουμε ο ENISA να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διαθέτει περισσότερα χρήματα, περισσότερο προσωπικό και όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον πολύ προβληματικό και ανταγωνιστικό τομέα», σημειώνει ο κ. Μαγκλάρας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον ENISA.

«Πρόκειται για έναν οργανισμό με ένα αντικείμενο που 15 χρόνια πριν ήταν ελάχιστα γνωστό γιατί ο τομέας που δραστηριοποιείται ήταν πολύ μικρός. Τώρα όμως έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και γι' αυτό το λόγο ο φορέας που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά χρειάζεται πλέον περισσότερα χρήματα», διευκρινίζει ο ίδιος. Προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις του για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για έρευνα και καλύτερο συντονισμό από την πλευρά του ENISA σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις σε κυβερνο-επιθέσεις, ο Έλληνας αξιωματούχος παραπέμπει στις νέες κυβερνο-απειλές και τρομοκρατικές απειλές από αυτοματοποιημένες μηχανές.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, ο ENISA είναι πιθανό να λάβει μια μικρή ενίσχυση στα πλαίσια της αλλαγής του νομικού της καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Ο ENISA ιδρύθηκε το 2004 και απασχολεί 84 άτομα, με το 42% εκ των οποίων είναι Έλληνες.


Πηγή: huffingtonpost.gr
_