Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Πρεμιέρα» για την επιλογή νέων γ.γ. στο Δημόσιο

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, μέσω του μητρώου επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Η «πρεμιέρα» του νέου νόμου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μητρώο διάγει χαμηλότερη των προσδοκιών «πτήση» με μόλις 1.700 έγκυρες αιτήσεις και περίπου 2.000 ακόμη να βρίσκονται σε διαδικασία εξακρίβωσης. Oπως εκτιμούν ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, η αιτία για τη μάλλον χαμηλή προσέλευση είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να υποδέχεται τις αιτήσεις είναι «βαριά» και δύσχρηστη, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει προσπάθειες αναβάθμισής της. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναμένουν ότι με την προκήρυξη των θέσεων θα αυξηθούν άμεσα οι αιτήσεις.
Η επιλογή των υποψηφίων, βάσει του νέου νόμου, θα γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής (ΕΣΕ) στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν μέλη του ΑΣΕΠ και του ΕΚΔΔΑ.
Το ΕΣΕ θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα υποβάλει στον αρμόδιο υπουργό πίνακα με τους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους, ενώ η τελική επιλογή ανήκει στον υπουργό.
Για την επιλογή των πέντε επικρατέστερων, το ΕΣΕ λαμβάνει υπόψη τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων και κυρίως τα τυπικά τους προσόντα, ενώ βαρύτητα δίνεται και στην προσωπικότητά τους μέσω δομημένης συνέντευξης στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα υποψήφιοι για κάθε θέση.
Σε περίπτωση υποβολής μικρότερου αριθμού υποψηφίων, το ΕΣΕ εκδίδει εισήγηση για αυτούς, ενώ εάν δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για την προκηρυχθείσα θέση, τότε δημοσιεύεται πρόσκληση για την κάλυψή της από υποψηφίους που δεν υπηρετούν στο Δημόσιο.
Η θητεία των γενικών γραμματέων είναι τετραετής με δικαίωμα ανανέωσης μία φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την κάλυψη των αναπληρωτών γενικών γραμματέων αλλά και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων της κυβέρνησης, ενώ το νομοσχέδιο είχε καταρτιστεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια