Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο διακριτικό ειδικών επιχειρήσεων «διχάζει» τους Αμερικανούς πεζοναύτες

Ένα νέο διακριτικό προστέθηκε πρόσφατα στη στολή όλων των Πεζοναυτών οι οποίοι υπηρετούν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (ΜΑRSOC) και εκτελούν ευρύ φάσμα
αποστολών Ειδικών Δυνάμεων.
Το διακριτικό βασίζεται στους Πεζοναύτες – Καταδρομείς (Marine Raiders) του Β ΠΠ και τιμά τους μαχητές που συμμετείχαν στις αιματηρές μάχες του Ειρηνικού όπως στο Γκουαντακανάλ, στην Ίβο Τζίμα κ.α.
Εκείνοι οι μαχητές σταδιακά χάθηκαν με τη μορφή που είχαν από μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών μετά το Β ΠΠ μέχρι το 2006 οπότε και ιδρύθηκε η MARSOC ενώ το 2014 υιοθετήθηκε και πάλι ο ιστορικής σημασίας προσδιορισμός του Πεζοναύτη – Καταδρομέα (Marine Raider).
Το νέο σήμα περιλαμβάνει έναν αετό με ανοιχτές πτέρυγες που μεταφέρει ένα καταδρομικό μαχαίρι και μια ασπίδα με 5 αστέρια που απεικονίζουν τον σχηματισμό αστέρων (Southern Cross constellation), που υπήρχε στον νυχτερινό ουρανό τη περίοδο που δόθηκε η μάχη του Γκουαντακανάλ το 1942-43. Μία από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων.
Συμπεριλαμβάνεται επίσης το ρητό της MARSOC — “Spiritus Invictus,” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Απόρθητο Πνεύμα».
Μέσα την κοινότητα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι Πεζοναύτες Καταδρομείς της MARSOC (Marine Raiders) θεωρούνται αυτό που είναι. Πεζοναύτες που εκτελούν Ειδικές Επιχειρήσεις με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο.
Όμως ορισμένες ενστάσεις φαίνεται ότι προέρχονται μέσα από το ίδιο το Σώμα Πεζοναυτών με αρκετούς να μην δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από αυτή τη διάκριση στις στολές τους. Η κριτική εστιάζεται ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε διάσπαση με μέρος του προσωπικού να ανεξαρτητοποιείται από το Σώμα σε ότι αφορά νοοτροπία που εκφράζεται και μέσω των διακριτικών στολής.
Η MARSOC όμως από ιδρύσεως της έχει επιτελέσει την αποστολή της με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο αντιπροσωπέυοντας τους Πεζοναύτες στην κοινότητα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Αντικειμενικά πάντως το νέο σήμα είναι μέσο διάκρισης όπως ακριβώς οι πτέρυγες αλεξιπτωτιστών, ιπταμένων, βατραχανθρώπων και ναρκαλιευτών.
Επίσης είναι μέσο διάκρισης των ίδιων των Πεζοναυτών μέσα στη MARSOC που επιχειρούν στο 90% του χρόνου υπηρεσίας τους σε περιβάλλον μικτών διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια προβάλλεται η ιδιότητά τους ως μέλη της ευρύτερης κοινότητας Ειδικών Επιχειρήσεων
Σε απάντηση των επικρίσεων και αμφιβολιών αναφέρεται ότι όσοι προβληματίζονται για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηγεσία του Σώματος Πεζοναυτών λαμβάνει υπόψη μια σειρά παραγόντων που οδηγούν σε μια απόφαση όπως σκοπός, -πρόθεση – επιθυμητές επιπτώσεις. Κατά συνέπεια ότι είναι καλό για τη MARSOC είναι καλό για όλους τους Πεζοναύτες.
Προβληματισμοί που θυμίζουν ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν και στη κοινότητα των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα φαίνεται τελικά ότι συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες..
Αυτό που ισχύει είναι πάντως ότι :«Οι Πεζοναύτες είναι αυτοί που είναι – Ειδικές Επιχειρήσεις είναι αυτό που κάνουν».
thinknews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια