Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο σχετίζεται το στοματικό σεξ με τον καρκίνο; Όλη η αλήθεια!


Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (π.χ. γλώσσα, χείλια) και του λαιμού (λάρυγγα, φάρυγγα κτλ.) προκαλείται από συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που ήταν γνωστοί εδώ και χρόνια, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Πλέον επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας επιπλέον παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου.

Περίπου το 25% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας και το 35% του λαιμού σχετίζονται με τον HPV, όπως επισημαίνει η κ. Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός, αλλά τα ακριβή επιδημιολογικά στοιχεία ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων μελετών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV και περίπου 15 εξ αυτών συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Οι τύποι του HPV που ανιχνεύονται στη στοματική κοιλότητα είναι σχεδόν όλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και έτσι το στοματικό σεξ θεωρείται ο κύριος τρόπος μόλυνσης. Εκτός από την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα και το λάρυγγα, σύμφωνα με την κ. Μπουντούρη, ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:
  1. Κόκκινες ή λευκές κηλίδες στη γλώσσα και στο στόμα
  2. Ένα ή περισσότερα στοματικά έλκη που δεν επουλώνονται εύκολα
  3. Πρήξιμο στο στόμα
  4. Πόνος και δυσκολία στην κατάποση

Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο του στόματος, καταλήγει η κ. Μπουντούρη, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Αν διαγνωστεί νωρίς η πρόγνωση είναι αρκετά καλή, αλλά οι μισές περίπου περιπτώσεις διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει αρκετά.


Πηγή: iatropedia.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια